FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 11. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

SREBRENICA - Zapovjednik mirovnih snaga EU-a u BiH britanski general David Leakey u nedjelju je za agenciju AP izjavio da se polako "steže obruč" oko dvojice glavnih osumnjičenika za pokolj u Srebrenici Radovana Karadžića i Ratka Mladića, deset godina nakon najgoreg masakra počinjenog u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Leakey je kazao kako vlasti prikupljaju obavještajne podatke o mogućem mjestu boravka Mladića i Karadžića. "To je pomalo kao da pokušavate uhvatiti Osamu bin Ladena. No, obruč oko Karadžića i Mladića se steže", rekao je Leakey. Istakuo je kako postoji mreža što je čine Srbi koji simpatiziraju bjegunce, no također je kazao kako su "obojica svjesni činjenice da je u ovome trenutku za njih vrlo nesigurno biti u Bosni".

ZAGREB - Čelnici europskih zemalja i institucija pozdravili su ishod nedjeljnog referenduma u Luksemburgu kojim je ta zemlja prihvatila europski Ustav i postala prva koja je to učinila na referendumu nakon francuskog i nizozemskog odbijanja prije mjesec i pol, javljaju agencije. Velika Britanija, u predstojećem polugodištu predsjedavajuća EU-a, pozdravila je "da" Ustavu luksemburških birača, a njemački kancelar Gerhard Schroeder ustvrdio je da "luksemburški narod može biti ponosan" na takav rezultat referenduma. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je "vrlo zadovoljan" ishodom referenduma, dok je luksembruški premijer Jean-Claude Juncker ocijenio da to pokazuje kako europski Ustav "nije mrtav". Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy uputio je "iskrene čestitke" luksemburškom premijeru, a njegov španjolski kolega Miguel Angel Moratinos u nedjelju je pozdravio pobjedu "da" referenduma o Ustavu, nazvavši je "dobrom viješću za Europu". Za ustav EU je glasovalo 56,52 posto luksemburških birača, dok ih je protiv bilo 43,48 posto.

PRIŠTINA - Dvoje djece je poginulo, a troje je ranjeno u eksploziji mine koja se dogodila u nedjelju u selu Gremnik kod Kline u središnjem dijelu Kosova, priopćila je policija. Dvoje od troje ozlijeđene djece u kritičnom je stanju prebačeno u Bolničko-klinički sveučilišni centar u Prištini. Eksplozija se dogodila oko 500 metara od sela, dok su djeca čuvala stoku, priopćila je policija. Policijski glasnogovornik Avni Morina rekao je da je uviđaj u tijeku, ali da još nije utvrđeno o kojoj vrsti eksplozivne naprave je riječ.

TUNCELI - Odgovornost za eksploziju bombe podmetnute u turskom ljetovalištu Cesme na Egejskom moru preuzela je skupina Sokolovi za oslobođenje Kurdistana, vojni ogranak zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK), upozorivši kako namjerava nastaviti s napadima, izvijestila je agencija Mezopotamija, čije je sjedište u Europi. "Osoba koja se predstavila kao član Sokolova za oslobođenje Kurdistana telefonom je novinaru agencije Mezopotamija kazala kako grupa preuzima odgovornost za današnji napad u Cesmeu te da će se slični napadi na turistička područja nastaviti", prenosi agencija.

SYDNEY - Australski vodeći diplomat u Londonu opovrgao je medijske tvrdnje da Australija planira od Britanije preuzeti zapovijedanje u južnom Iraku, rekavši kako to u ovom trenutku nije utemeljeno. Australski visoki povjerenik Richard Alston komentirao je izvještaje londonskog Sunday Timesa koji je objavio da je britanska Vlada zatražila od Australije da preuzme zapovjedništvo u južnom području sa sjedištem u Basri. To bi, kako se procjenjuje, zahtijevalo slanje dodatnih 300 australskih vojnika u Irak, iako ih se u toj zemlji nalazi više od 1.400. "Pročitao sam taj izvještaj i prema mojim saznanjima tvrdnje iznesene u njemu nisu utemeljene", kazao je Alston australskoj novinskoj agenciji AAP.

BERLIN - Jedanaest sudionika amaterske nogometne utakmice koja se trebala odigrati u južnom njemačkom mjestu Ratisbonneu u nedjelju je hospitalizirano nakon što ih je pogodio grom, izvijestila je lokalna policija. Jedan od igrača, 17-godišnjak, koji se našao najbliže udaru, dobio je teže opekline, no život mu je izvan opasnosti. Ostalih deset žrtava, u dobi od 18 do 44 godine, lakše je ozlijeđeno i hospitalizirano zbog mjera predostrožnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙