FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 12,30 sati:
ZAGREB, 10. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

RIM - Sjeverna liga, populistička stranka u vladajućoj koaliciji desnog centra premijera Silvija Berlusconija, predlaže uvođenje ratnoga stanja u Italiji, kojim bi se vladi dale velike ovlasti u borbi protiv terorizma. "Stavimo na glasovanje u parlament članak 78. Ustava, koji predviđa uvođenje ratnoga stanja", rekao je talijanski ministar za reforme i član te stranke Roberto Calderoli, kako u nedjelju objavljuje Corriere della Sera. Taj su prijedlog odbile ne samo oporbene stranke, već i one desnoga centra u vladinoj koaliciji.

LONDON - Dokument koji je procurio iz britanskoga ministarstva obrane pokazuje da britanska i američka vlada planiraju do sredine 2006. reducirati broj svojih vojnika u Iraku za više od polovine, objavile su nedjelju novine Mail on Sunday. Taj dopis, a navodno ga je napisao ministar John Reid, kaže da će Britanija smanjiti broj svojih vojnika s 8500 na 3000 do sredine iduće godine. Prema objavljenom dokumentu, Washington planira s početkom 2006. smanjiti broj svojih vojnika sa 140.000 na 66.000.

SARAJEVO - Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od hrvatske Vlade jamstva da gradnja mosta koji će povezati kopno i poluotok Pelješac neće ni na koji način ugroziti pomorski prilaz Neumu, prenosi u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz". Ovaj list navodi kako je doministar komunikacija i prometa BiH Haris Bašić prije mjesec i pol uputio pismo hrvatskom ministru mora, turizma, prometa i razvitka Božidaru Kalmeti upozorivši ga na međunarodne konvencije koje zabranjuju sprječavanje pristupa otvorenome moru. S tim u vezi Ministarstvo komunikacija i prometa BiH zatražilo je od hrvatske Vlade uvid u idejni projekt pelješkog mosta.

BIRMINGHAM - Središte Birminghama iz kojega je u subotu evakuirano oko 20.000 ljudi zbog dojave o podmetnutoj bombi, u nedjelju je ponovno otvoreno, objavila je policija uz objašnjenje da se pokazalo kako su stanovnici Birminghama "bili suočeni s veoma stvarnom prijetnjom". Načelnik policije Paul Scott nije želio otkriti narav te opasnosti, ali je rekao da su obavještajci potvrdili da je ona stvarna te da je odluku o evakuaciji donio nakon "specifične prijetnje". Iako je tijekom noći policija kontroliranim eksplozijama raznijela četiri sumnjiva paketa u središtu drugog po veličini britanskog grada, Lee je rekao da ti paketi nisu imali nikakve veze s obavještajnim upozorenjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙