FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čehok o zaključcima sjednice Velikog vijeća HSLS-a

ZAGREB, 9. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok ocijenioje danas da bi se za iduće parlamentarne izbore trebale okupitistranke političkog centra i izvijestio da je Veliko vijeće strankedanas dalo preporuku za povezivanje s Liberalnom strankom.
ZAGREB, 9. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok ocijenio je danas da bi se za iduće parlamentarne izbore trebale okupiti stranke političkog centra i izvijestio da je Veliko vijeće stranke danas dalo preporuku za povezivanje s Liberalnom strankom.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Velikog vijeća HSLS-a na kojoj je prihvaćeno njegovo izvješće o rezultatima stranke na lokalnim izborima, Čehok je izrazio žaljenje što na njima nije primijenjen izravni izbor gradonačelnika, a što je HSLS predlagao.

Poslijeizborne koalicije, pregovori i ucjene pokazali su da smo trebali imati izravan izbor, a zakon kojim će se to regulirati tek je nedavno upućen u saborsku proceduru, rekao je Čehok.

Ocijenio je da na proteklim izborima nije bilo stvarnog pobjednika, da više nema snažne blokovske podjele, te da ni HDZ ni SDP ne mogu samostalno pobijediti. Zato će, smatra on, trebati i za iduće parlamentarne izbore razmisliti o preslagivanju na političkoj sceni i okupiti stranke političkog centra.

Kad je riječ o HSLS-u, Čehok drži da je stranka stabilizirana i vjeruje da će se dobro pripremiti za parlamentarne izbore. U vezi s povezivanjem s Liberalnom strankom, Čehok procjenjuje da bi ujedinjenje moglo biti dovršeno do kraja godine. Istaknuo je da bi jačanje liberalne opcije pridonijelo raščišćavanju odnosa u hrvatskome političkom centru.

Najavio da će HSLS u Hrvatskome saboru poduprijeti rebalans proračuna, no donošenje idućeg uvjetovat će ugradnjom znatnije razvojne komponente. "Nismo pokrenuli Hrvatsku i još nemamo potrebnu stopu gospodarskoga rasta", istaknuo je Čehok.

Veliko vijeće HSLS-a osudilo je teroristički napad u Londonu, a Hrvatska treba mnogo opreznije razmišljati o slanju svojih postrojba u mirovne misije jer bi se to moglo odraziti na sigurnosno stanje u Hrvatskoj, rekao je.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, govoreći o ujedinjenju s LS-om, istaknula je kako HSLS ne namjerava "progutati" tu stranku, nego će ju prihvatiti kao partnera. Odbila je mogućnost da u tu kombinaciju uđe i HNS. Netočnom je ocijenila informaciju koja se pojavila u tisku da zajednički kandidiraju novog premijera (R. Čačića).

Pred Hrvatskom su vrlo ozbiljni poslovi, donošenje novog proračuna i pripreme za približavanje Europskoj uniji i ne bi se smjelo dogoditi da ih dočekamo nespremni, rekla je Đurđa Adlešić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙