FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konstituirano Gradsko vijeće Velike Gorice, HDZ napustio sjednicu

VELIKA GORICA, 17. lipnja 2005. (Hina) -Konstituiranjem Gradskogvijeća, koalicija pet stranaka - SDP, HNS, HSLS, HSS i HSP danas jepreuzela upravljanje Velikom Goricom nakon četverogodišnje vladavineHDZ-a, čiji su vijećnici, nezadovoljni brojem mjesta koja im je novavelikogorička vlast namijenila u gradskim odborima, demonstrativnonapustili sjednicu.
VELIKA GORICA, 17. lipnja 2005. (Hina) -Konstituiranjem Gradskog vijeća, koalicija pet stranaka - SDP, HNS, HSLS, HSS i HSP danas je preuzela upravljanje Velikom Goricom nakon četverogodišnje vladavine HDZ-a, čiji su vijećnici, nezadovoljni brojem mjesta koja im je nova velikogorička vlast namijenila u gradskim odborima, demonstrativno napustili sjednicu.

Iako bez 12 HDZ-ovih te jednog vijećnika Turopoljsko-demokratske stranke, vladajuća "petorka" imala je potrebnih 14 glasova da za novog gradonačelnika izabere SDP-ovca Tonila Piculu, a za predsjednika Gradskog vijeća HSP-ovca Zlatka Bukovca. Na taj je način potvrđena ranije najavljena iznimka u slučaju Velike Gorice da će HSP podržati Piculu za gradonačelnika i prikloniti se koaliciji protiv HDZ-a.

Za zamjenika i gradonačelnika izabrani su Vesna Fabijančić-Križanić (SDP), i Goran Beus Richembergh (HNS), koji će, uz Piculu te još šestero vijećnika koji su svoje mandate stavili u mirovanje, činiti novo velikogoričko poglavarstvo. Novoizabrano Gradsko vijeće, odnosno njegovih 14 vijećnika, izabralo je i članove 14 gradskih odbora. Upravo je izbor članova odbora razljutio HDZ-ovce, posebno Ivana Šukera, koji je zbog dužnosti ministra financija u mirovanje stavio svoj vijećnički mandat, a koji je vladajuću koaliciju, nazivajući je petokrakom, optužio da kod dodjele mjesta u odborima protivno poslovniku nije poštivala razmjer osvojenih glasova na lokalnim izborima. Šuker je još na samom početku sjednice prosvjedovao zbog "nasilja nad demokracijom velikogoričke petokrake", rekavši da HDZ kao najjača stranka u državi i Velikoj Gorici ne može pristati na mrvice, odnosno na tek nekoliko mjesta u odborima. "Ne možemo dozvoliti da se našu pobjedu marginalizira po starom autokratskom sustavu", kazao je, najavivši da HDZ neće sudjelovati u radnim tijelima Gradskog vijeća. Nakon što su, kao i ostali vijećnici, položili prisegu te se za glasovanja izjasnili protiv izbora "pravaša " Bukovca za predsjednika Gradskog vijeća, čime je to vijeće i konstituirano, HDZ-ovci su, ponovno prosvjedujući, napustili sjednicu. Picula je u svom prvom obraćanju kao gradonačelnik najavio da će se Poglavarstvo odmah uhvatiti u koštac s gorućim gradskim problemima.

"Koliko god nekome naša koalicija izgledala široko i preširoko, zbog čega ćemo biti pod posebnim povećalom hrvatske javnosti, moramo zajedno raditi", rekao je Picula, dodavši da se kvalitetnim radom na lokalnoj razini barem donekle može obnoviti gubitak povjerenja građana u stranke, politiku i državne institucije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙