FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kutjevo: "Lozni cijepovi" počeli projekt vrijedan više od 10 milijuna kuna

KUTJEVO, 9. srpnja 2005. (Hina) - Polaganjem temeljnoga kamena zahladnjaču - stratifikalu i popratne objekte namijenjene proizvodnjicijepova danas je u Industrijskoj zoni Kutjeva tvrtka "Lozni cijepovi"počela ostvarivati projekt vrijedan deset i pol milijuna kuna.
KUTJEVO, 9. srpnja 2005. (Hina) - Polaganjem temeljnoga kamena za hladnjaču - stratifikalu i popratne objekte namijenjene proizvodnji cijepova danas je u Industrijskoj zoni Kutjeva tvrtka "Lozni cijepovi" počela ostvarivati projekt vrijedan deset i pol milijuna kuna.

Za taj projekt, kako je istaknuo direktor "Loznih cijepova" Đuka Šimić, tvrtka se odlučila na temelju programa Vlade, koja u idućih nekoliko godina namjerava poduprijeti podizanje 13.500 hektara vinograda.

Nažalost, dodao je, u Hrvatskoj se do sada na godinu proizvodilo oko dva milijuna cijepova. "Shvatili smo da bi bilo dobro da se uključimo u tu proizvodnju i realizaciju tog programa. Iako naša tvrtka djeluje samo godinu dana, uz potporu talijanskih partnera, vodeći smo proizvođač cijepova u Hrvatskoj", rekao je Šimić.

"Zasadili smo tri milijuna 150 tisuća loznih cijepova, no moramo učiniti još više u toj proizvodnji. Zato smo odlučili izgraditi objekte gdje će se pripremati, sortirati, parafinirati i skladištiti proizvedeni cijepovi namijenjeni hrvatskome tržištu", istaknuo je Đuka Šimić. Napomenuo je da će biti zastupljen cjelokupni sortiment što ga traže hrvatski vinogradari, od onih iz Dalmacije do kontinentalnog dijela. Zasad je 40 posto loznih cijepova graševina, no za iduću godinu planirana je veća sadnja cijepova namijenjenih Istri i Dalmaciji.

Lozni se cijepovi proizvode na 35 hektara, no tvrtka namjerava povećati tu površinu, što će joj omogućiti i izgradnja stratifikale. Tako će "Lozni cijepovi" zaposliti 50 osoba, a isto toliko bi ih radilo sezonski. Ta je tvrtka dosad u proizvodnju uložila milijun 200 tisuća eura.

Temeljni kamen za stratifikalu u kutjevačkoj Industrijskoj zoni položio je načelnik kutjevačke općine Ante Pavković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙