FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavlja se projekt Scan Centra za razminiranje

ZAGREB/SISAK, 30. lipnja 2005. (Hina) - Norveški stručnjaci danas su zaposjeta Hrvatskom centru za razminiranje razgovarali s predstavnicimaHCR-a o nastavku suradnje u provedbi projekta Scan Centra, koji je ucijelosti dar Kraljevine Norveške.
ZAGREB/SISAK, 30. lipnja 2005. (Hina) - Norveški stručnjaci danas su za posjeta Hrvatskom centru za razminiranje razgovarali s predstavnicima HCR-a o nastavku suradnje u provedbi projekta Scan Centra, koji je u cijelosti dar Kraljevine Norveške.

Najsuvremeniji Scan Centar, u koji je uloženo 1,2 milijuna eura, omogućuje uspješno i brzo snimanje, vektoriziranje (prenošenje) i prostorno pozicioniranje zapisa sa zemljovida i skica, što će nadalje poslužiti kao jedan od temelja pri izradbi novoga cjelovitog minsko-informacijskog sustava, priopćeno je iz HCR-a.

Na sastanku u HCR-u nazočili su i predstavnici norveške Državne geodetske uprave Brede Gundersen i Ole Christian Kjekshus i norveške tvrtke ProCaptura Hakon Heier, Jan Fongen, Bemhard Larsen, Truis Arnesen i Robert Ekpete. Glavni izvođač projekta je tvrtka ProCaptura koja je proizvođač skenera i pratećeg softvera, specijaliziranog za potrebe HCR-a.

Provodi se treća faza tog projekta koja se sastoji od predaje softvera za vektorizaciju (prenošenje) simbola s izvornih vojnih zemljovida iz ratnog razdoblja.

Osim osvrta na ciljeve projekta i njihovo ostvarenje norveški su stručnjaci održali i nekoliko prezentacija koje su pratili ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth, pomoćnik ravnatelja Nikola Gambiroža, načelnik Odjela informatike Damir Jelenić i voditelj Odsjeka za skeniranje Sandi Šaban.

U priopćenju HCR ističe da se time projekt ne završava, nego da traje do kraja 2006., a danas se raspravljalo i o mogućnosti njegova proširenja i nastavka projekta te povezanosti s hrvatskim projektom izradbe jedinstvenoga minsko-informacijskog sustava.

Izvedbom projekta Scan Centra HCR postaje i regionalno središte za usluge snimanja za članice SEEMACC-a (Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u jugoistočnoj Europi) i ugradbe programskih paketa za ostale protuminske centre u regiji, ističe se u priopćenju. Dodaje se da su norveški stručnjaci izrazili zadovoljstvo dosadašnjim razvojem toga projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙