FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IPI: Ove godine ubijeno 40 novinara

BEČ, 8. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni novinarski institut (IPI)u petak je priopćio da je u svijetu ove godine ubijeno 40 novinara,posebice su na meti bili novinari koji su istraživali korupciju,trgovinu drogom i druge nezakonite aktivnosti.
BEČ, 8. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni novinarski institut (IPI) u petak je priopćio da je u svijetu ove godine ubijeno 40 novinara, posebice su na meti bili novinari koji su istraživali korupciju, trgovinu drogom i druge nezakonite aktivnosti.

Samo u Iraku poginulo je najmanje 11 novinara i članova izvjestiteljskih ekipa, navodi IPI u svojoj izjavi. Šest je novinara ubijeno na Filipinima, po dvoje u Bangladešu, Brazilu, Kolumbiji, Haitiju, Meksiku, Pakistanu i Somaliji. Novinari su ubijani u još devet drugih država.

2004. godine IPI je zabilježio 78 ubijenih novinara u svijetu. IPI kaže da se ove godine Irak još jednom pokazao kao najopasnija zemlja za novinarski rad. "Nekoliko iračkih novinara koji su se našli uhvaćeni u sukobu između koalicijskih i pobunjeničkih snaga ubijeno je jer su radili za medije koje financiraju zapadne države ili SAD", kaže IPI.

Novinari su ginuli i u Libiji i Libanonu. Na Filipinima ubijeni su mnogi novinari koji su istraživali korupciju i druge nezakonite aktivnosti. Gotovo niti jedan od ubojica nije priveden pravdi.

Direktor IPI-a Johann P. Fritz je rekao: "Dok su mnogi novinari izvješćujući o raznim sukobima slučajno uhvaćeni u razmjenu vatre, još ih je više namjerno ubijeno".

"Većina je napada prošla nekažnjeno, prečesto ima malo, ili uopće nema, dokaza da vlasti poduzimaju odlučnu akciju da identificiraju i pravdi privedu odgovorne za te gnjusne zločine. Neprihvatljivo je to što vlade po svijetu nisu odmah poduzele i osigurale potpunu istragu o tim ubojstvima", kaže Fritz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙