FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski tisak osuđuje napade na London i izražava sućut

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Svjetski tisak u petak listom je navelikom broju stranica zabilježio i osudio bombaške napade ulondonskom gradskom prijevozu u kojima je u četvrtak poginulo najmanje50, a ranjeno oko 700 ljudi.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Svjetski tisak u petak listom je na velikom broju stranica zabilježio i osudio bombaške napade u londonskom gradskom prijevozu u kojima je u četvrtak poginulo najmanje 50, a ranjeno oko 700 ljudi.

"U ime New Yorka, Washingtona, Balija, Nairobija, Madrida i sad Londona, ostvarit ćemo osvetu i pravdu", piše u uvodniku Suna, jednog od najtiražnijih britanskih dnevnika.

"Neće nas slomiti i dobit ćemo pravdu za poginule 7. srpnja", stoji u uvodniku Daily Stara.

Daily Mail navodi kako se Velika Britanija u četvrtak ustala čilog koraka, oduševljena olimpijskom pobjedom Londona, ali je euforija ugušena samo nekoliko sati poslije toga.

"Budite sigurni da će Britanija gotovo sigurno morati žrtvovati neke od naših tradicionalnih prava ako želi zaštititi svoje građane", nastavlja se u istom dnevniku.

Times navodi kako bi neki mogli biti skloni povezati napade u Londonu s intervencijom u Iraku, ali to naziva "potpuno pogrešnim mišljenjem".

"London je napadnut zato što ekstremisti žele pokrenuti 'sveti rat' s demokratskim društvima", tvrdi Times.

No Independent se s tim uopće ne slaže.

"Čim je Tony Blair odlučio pridružiti se "ratu protiv terorizma" i invaziji na Irak Georgea W. Busha, bilo je kristalno jasno da će Britanija postati ciljem", tvrdi uvodničar tog dnevnika Robert Fisk.

Njihova namjera nije uništiti "ono do čega je nama stalo", smatra Fisk, već javnost usmjeriti da prisili Blaira da povuče britanske snage, dodajući kako "smo bili upozoreni".

"Baš kao njihovi prethodnici nasuprot ondašnjih užasa, današnji naraštaj Londončana na ovo je posljednje ničim izazvano zlodjelo odgovorio mješavinom mirnoće i hrabrosti", smatra Guardian aludirajući na užase Drugog svjetskog rata.

Isti list, pozivajući se na "očevice", nagađa da je barem jedan od napada bio djelo bombaša samoubojice, navodeći kako se jedan putnik u autobusu ponašao vrlo sumnjivo, stalno prekapajući po svojoj torbi.

Istu tezu navode i mnogi drugi dnevnici, većinom se pozivajući na svjedočanstvo Richarda Jonesa (61), koji je izjavio kako je u autobusu vidio mladića od oko 180 centimetara visine koji mu se činio nervoznim i "stalno se naginjao nad torbu".

Američki tisak upozorava kako napadi u Londonu svjedoče kako su sve "savezničke države uvučene u borbu protiv islamističkog ekstremizma".

Konzervativni Wall Street Journal u uvodniku izražava nadu da će svjetski čelnici "reagirati istom odlučnošću kakvu je iskazao (američki predsjednik George) Bush nakon 11. rujna, a ne se povući kao što je to učinila Španjolska nakon prošlogodišnjih napada u Madridu".

Izrael ističe činjenicu kako je Velika Britanija suočena s istim tipom terorističkih prijetnji kao i on sam.

"Ovo liči na bombaški napad u Izraelu, ali u Londonu to još više zastrašuje", piše dnevnik Maariv u uvodniku pod naslovom "Džihad u Londonu".

"Teror u Londonu, strah u Italiji", stoji na naslovnici rimskog Messagera, oslikavajući jedinstveno stajalište talijanskih medija da napadi u Londonu smještaju talijanski poluotok, i osobito Rim, na vrh popisa budućih meta terorista.

"U očekivanju da na nas dođe red", istaknula je na naslovnici Stampa, a sav tisak ističe kako je u Italiji proglašen "najveći stupanj uzbune" te da su žurno organizirani brojni sastanci posvećeni sigurnosti zemlje.

Slično razmišlja i njemački tisak koji, unisono izražavajući osudu i zgražanje napada u Londonu, ističe, poput Berliner Zeitunga, da "napadi u Londonu ne mijenjaju ništa u činjenici da je i Njemačka već dugo jedna od mogućih meta terorista".

Francuski Monde, Liberation, Figaro i ostali najutjecajniji dnevnici također na naslovnicama i u velikim reportažama prenose događanja iz Londona, baš kao što to čini i španjolski tisak, uspoređujući londonske napade s onima u Madridu u ožujku 2004., poput Paisa koji piše kako "bombaški napadi podsjećaju da su naša društva suočena sa smrtnim neprijateljem, koji je fanatičan koliko i sofisticiran i neumoljiv".

Španjolski Mundo ističe kako su Britanci informacije o napadima podvrgli jakoj cenzuri, što spominje i ABC, ali uz opravdanje kako su Britanci ograničili informacije "zbog nacionalne sigurnosti".

Ruski tisak piše kako napadi u Londonu potvrđuju da je "svijet u ratu" i da se sve "civilizirane" zemlje moraju ujediniti kako bi pobijedile terorizam, ponavljajući riječi koje je ruski predsjednik Vladimir Putin izgovorio u četvrtak, nakon što je čuo za napade, na summitu G8 u škotskom Glensdaleu.

"Rat terorista protiv civilizacije stigao je u Veliku Britaniju", kaže u uvodniku dnevnik Vremja Novostei.

"Teroristi su među nama; oni sudjeluju na summitima i u pripremi Olimpijskih igara, stalno nas podsjećajući kako je svijet u ratu", dodaje autor uvodnika, povlačeći paralelu između napada u Londonu, napada 11. rujna 2001. na SAD i napada na ruskom teritoriju, poput onoga na školu u Beslanu u rujnu prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙