FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici EU nisu kadra osigurati uspješan rad Unije, piše tisak

BRUXELLES, 18. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Europski tisak u subotuističe da Europa više ne funkcionira nakon neuspjeha bruxelleskogsummita da se dogovori o europskom proračunu za 2007-2013.
BRUXELLES, 18. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Europski tisak u subotu ističe da Europa više ne funkcionira nakon neuspjeha bruxelleskog summita da se dogovori o europskom proračunu za 2007-2013.

Čelnici Europske unije bili su dužni "odaslati snažnu poruku" Europljanima nakon francuskog i nizozemskog odbijanja ustava, ističe belgijski dnevni list Le Soir.

"Kada se gospoda Blair, Chirac i Balkenende po povratku kući budu hvalili da su branili interese svoje zemlje, nemojmo im pljeskati. Učinili su to na štetu ujedinjene Europe", upozorava poljski list Gazeta Wyborcza (lijevi centar).

"Krov EU-a gori", naslov je popularnog austrijskog dnevnog lista Kronenzeitung. Neovisni dnevnik Kurier ističe da "bez promjene čelništva EU neće izaći iz krize", smjerajući napose na Jacquesa Chiraca i na Gerharda Schroedera.

"Problem EU-a nisu građani, već njegovi čelnici", piše njemački dnevnik Frankfurter Rundschau koji je, kao i ostatak njemačkog tiska, morao zaključiti broj prije završetka susreta na vrhu.

Poljski liberalni dnevnik Rzeczpospolita žali pak zbog ponašanja Londona, tvrdeći da je "Velika Britanija minirala sastanak na vrhu koji je istočnoj Europi trebao donijeti desetke milijarda eura".

Mađarski dnevnik Nepszabadsag ističe da bi Ujedinjeno Kraljevstvo, da se zadržao britanski rabat, bilo jedina zemlja među petnaest najstarijih članica EU-a koja ne bi financirala proširenje.

Međutim, tisak u Švedskoj i u Nizozemskoj koje su podupirale London u raspravi u Bruxellesu, relativizira posljedice neuspjeha pregovora o proračunu.

Ugledni dnevnik Dagens Nyheter (DN) ističe da se Švedska "borila na strani Tonya Blaira" kako bi se "dobio moderniji proračun" koji će manje biti usmjeren na poljodjelstvo.

Nizozemski dnevnik Trouw upozorava također da, iako je London poveo križarski rat protiv proračuna EU-a kakav se trenutačno predlaže, "druge zemlje poput Nizozemske drže svoj veto u pripremi".

Francuski tisak vidi u summitu u Bruxellesu francusko-engleski "rat" koji je Jacques Chirac izgubio od Tonyja Blaira na razvalinama Europe.

Dok se regionalni dnevnik Republique du Centre brine zbog "slabljenja Francuske" na europskoj pozornici, Liberation piše da je Europa "18. lipnja pretrpjela Waterloo".

Britanski tisak poziva pak Tonyja Blaira da iskoristi britansko predsjedanje EU-om koje počinje 1. srpnja i izvuče ga iz slijepe ulice.

Kako piše uvodničar Timesa (konzervativan), "sadašnja kriza EU-a mogla bi označiti kraj sna o savezu koji će jednom biti čvršći i koji će dovesti do federalne superdržave".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙