FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupina G8 suglasna da globalno zagrijavanje zahtijeva žurnu akciju

GLENEAGLES, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Države skupine G8 nasummitu u Škotskoj u petak su izjavile da problem globalnogzagrijavanja zahtijeva žurnu akciju no nisu postavile mjerljiveciljeve za smanjenje emisije stakleničkih plinova koji ga uzrokuju.
GLENEAGLES, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Države skupine G8 na summitu u Škotskoj u petak su izjavile da problem globalnog zagrijavanja zahtijeva žurnu akciju no nisu postavile mjerljive ciljeve za smanjenje emisije stakleničkih plinova koji ga uzrokuju.

Čelnici priznaju da su "klimatske promjene ozbiljan i dugoročan izazov koji može pogoditi svaki dio planeta". U njihovoj završnoj deklaraciji, koju je agencija Reuters dobila na uvid, priznaje se da je ljudsko djelovanje velikim dijelom doprinijelo globalnom zagrijavanju i kaže da je potrebno smanjiti emisiju stakleničkih plinova koji uglavnom nastaju izgaranjem fosilnih goriva koja pokreću veliki dio suvremene industrije.

Čelnici G8 obvezuju se da će "djelovati odlučno i žurno" u rješavanju problema, no ne iznose mjerljive ili jasne ciljeve.

U njihovoj se deklaraciji također samo površno spominje Sporazum iz Kyota o smanjenju stakleničkih plinova koji su potpisale sve države skupine G8 osim SAD-a jer ga je američki predsjednik George W. Bush ocijenio kao gospodarsko samoubojstvo.

Nastojeći izbjeći svaki daljnji prijepor oko Sporazuma iz Kyota članice G8 dogovorile su "Akcijski plan" za promicanje učinkovitog korištenja energije i uporabu čistijih goriva.

Francuska, koja je zagovornica Sporazuma iz Kyota, otvoreno je u četvrtak rekla da ishod smatra tek dovoljnim. "Premda ne ide toliko daleko koliko smo željeli, u našim očima ima jednu osnovnu vrijednost a to je ponovno otvaranje dijaloga između sedam država koje su potpisale Kyoto i Sjedinjenih Država o pitanju od najviše važnosti", rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac.

Deklaracija skupine G8 u određenoj mjeri izlazi u susret i drugim zahtjevima potpisnica Sporazuma iz Kyota. One su posebice bile zabrinute time što Bushova administracija nastavlja biti skeptična spram gledišta većine znanstvenika, uključujući i američke, da je globalno zagrijavanje u najvećoj mjeri uzrokovalo ljudsko djelovanje te da ono utječe na klimu.

Aktivisti organizacija za zaštitu okoliša kritični su prema činjenici da deklaracija ne predviđa mjerljiva smanjenja emisije stakleničkih plinova. "Sporazumu nedostaje jasna objava žurne potrebe za akcijom i ne iznosi bilo kakve značajne korake koje će G8 poduzeti da zaustavi klimatske promjene", kaže organizacija Greenpeace u svojoj izjavi i ocjenjuje da je glavna prepreka snažnijem rezultatu bila Bushova administracija.

Osmorica u izjavi obećavaju pokretanje šireg dijaloga o klimatskim promjenama, čistoj energiji i održivom razvoju, a britanski premijer Tony Blair je izjavio da će ti razgovori početi u Velikoj Britaniji 1. studenog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙