FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: Hrvatskoj 40 milijuna dolara zajma za tehnologijski razvitak

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Svjetska banka odobrila je Hrvatskojzajam od 40 milijuna amaričkih dolara za hrvatski projekttehnologijskog razvitka, koji će pomoći poboljšati konkurentnosthrvatske industrije, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu,priopćeno je danas iz Svjetske banke.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj zajam od 40 milijuna amaričkih dolara za hrvatski projekt tehnologijskog razvitka, koji će pomoći poboljšati konkurentnost hrvatske industrije, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, priopćeno je danas iz Svjetske banke.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući petogodišnji poček.

Iz Svjetske banke ističu da će hrvatski projekt tehnologijskog razvitka dugoročno pokazati pozitivne rezultate u hrvatskom gospodarstvu smanjenjem izdvajanja iz državnog proračuna za institucije za istraživanje i razvoj. Lokalnim privatnim tvrtkama donijet će koristi od povećane dobiti, veće konkurentnosti, povećanog udjela na tržištu i pozitivnog učinka na izvoz.

Naime, tri su glavne komponente projekta: restrukturiranje institucija za istraživanje i razvoj, s naglaskom na primijenjena istraživanja, uz istodobno zadržavanje znanstvene izvrsnosti; povećanje tehnoloških sposobnosti privatnih poduzeća pružanjem financijske potpore za nove tehnološke tvrtke, tvrtke koje se zasnivaju na tehnologiji i znanstveno-istraživačke centre; te uključivanje hrvatske znanstvene dijaspore u zajedničke projekte i druge inicijative, u svrhu transfera znanja i sposobnosti na dobrobit čitavog hrvatskog društva, kao i poticanje znanstvenika na povratak u Hrvatsku.

"Projekt će se zasnivati na velikom znanstvenom znanju hrvatskih institucija za istraživanje i razvoj i pomoći će uvođenju više inovacija na tržište. Također će pomoći smanjiti 'odljev mozgova', kao i pomoći upotrebu bogatstva znanja i resursa hrvatske dijaspore za nacionalnu dobrobit", rekao je direktor Svjetske Banke za Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku Anand K. Seth.

Iz Svjetske banke također ističu kako je Hrvatska postigla velik napredak u svom prijelazu prema tržišnom gospodarstvu. Međutim, hrvatska Vlada shvaća da treba još mnogo uraditi kako bi se poboljšala konkurentnost hrvatskog gospodarstva i kako bi se ono dovelo na put održivog gospodarskog rasta.

Povećana produktivnost i tehnološka osnovica, kao i jačanje veza između institucija za istraživanje i razvoj, znanstvene zajednice i industrije pomoći će poduzećima da postanu konkurentnija i olakšat će gospodarsku integraciju Hrvatske u globalna tržišta. Osim toga, poboljšanje tehnologijskih sposobnosti tvrtaka važan je korak na putu Hrvatske prema pridruživaju Europskoj uniji u budućnosti, navode iz Svjetske banke.

Projekt je pripremljen u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Brodarskim institutom, Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske i Institutom Ruđer Bošković.

Hrvatska je postala članicom Svjetske banke 1993. godine, a od tada je Banka za Hrvatsku osigurala ukupno oko 1,2 milijarde dolara za 32 projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙