FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpora RH od 505 tisuća eura za novi brod Atlantske plovidbe

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, pomorstvai razvitka dat će potporu od 505 tisuća eura za novi brod dubrovačkeAtlantske plovidbe koji se gradi u hrvatskom brodogradilištu.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, pomorstva i razvitka dat će potporu od 505 tisuća eura za novi brod dubrovačke Atlantske plovidbe koji se gradi u hrvatskom brodogradilištu.

Ugovor o potpori za gradnju višenamjenskog broda za prijevoz kontejnera, rasutog i generalnog tereta potpisali su danas ministar Božidar Kalmeta i predsjednik Uprave Atlantske plovidbe Ante Jerković, priopćeno je iz tog ministarstva.

Riječ je o brodu za kojeg je kobilica položena sredinom travnja 2005. i koji se gradi u brodogradilištu Kraljevica, a planirani rok primopredaje predviđen je u svibnju 2006.

Brod je dužine 67,10 metara, širine 12,40 m, nosivosti 1.650 tona te snage pogonskog motora 1.400 kW.

Ugovor je potpisan temeljem Vladinog Programa gradnje brodova za hrvatske brodare u hrvatskim brodogradilištima prema kojem Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka daje potporu od 10 posto cijene novogradnje nakon polaganja kobilice.

Ugovorna cijena tog broda iznosi 5,05 milijuna eura, što znači da će Ministarstvo osigurati 505.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

To je Ministarstvo u ovoj godini za poticanje gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima predvidjelo oko 50 milijuna kuna.

Osim 10 posto ugovorene cijene novogradnje koja su osigurana u državnom proračunu, 30 posto cijene je udio brodara tijekom gradnje broda, dok 60 posto cijene čini hipotekarno osiguranje kredita od strane brodara.

Potpisivanjem ovog ugovora Atlantska plovidba se obvezala da će zaštititi hrvatske interese tako što će uključiti hrvatske proizvođače brodske opreme sukladno Zakonu o javnoj nabavi, upisati novogradnju u hrvatski upisnik brodova, zaposliti hrvatske pomorce na brodovima iz vlastite flote i zadržati sjedište u Dubrovniku.

Također, Atlantska plovidba obvezala se da tanker neće biti prodan najmanje pet godina od dana primopredaje.

(Hina) xpp/xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙