FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren novi Maslenički most

MASLENICA, 17. lipnja 2005. (Hina) - Novoizgrađeni Maslenički mostpreko Novskog ždrila na državnoj cesti D8, pustio je danas u prometministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.
MASLENICA, 17. lipnja 2005. (Hina) - Novoizgrađeni Maslenički most preko Novskog ždrila na državnoj cesti D8, pustio je danas u promet ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Novi Maslenički most djelatnici tvrtke "Đuro Đaković Montaža" iz Slavonskog Broda izgradili su na mjestu starog mosta koji je srušen tijekom srpske agresije na Hrvatsku 21. studenoga 1991.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u izgradnju novog mosta uložilo je 59,8 milijuna kuna, a za uklanjanje dijelova konstrukcije srušenog mosta utrošeno je još 2,2 milijuna kuna.

Novi Maslenički most dug je 315,3 metara. Širina mu je 10,5 metara, što je za 1,1 metar više od staroga. Visina nad morem je 55 metara.

Zbog svog povoljnog položaja ovaj će most biti zamjenski smjer vozačima na autocesti u slučaju zatvaranja Masleničkog mosta na autocesti zbog bure. Najviše će, međutim, služiti potrebama lokalnog pučanstva, zatim prometu poljoprivrednih strojeva i pješacima.

Svečanosti otvaranja novog Masleničkog mosta uz ministra Kalmetu bili su nazočni državni tajnik za razvitak Zdravko Livaković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Stjepko Boban, predstavnici tvrtke "Đuro Đaković", zadarski župan Ivo Grbić, gradonačelnik Zadra Živko Kolega i brojni drugi.

Govoreći na svečanosti, ministar Kalmeta podsjetio je kako je tamošnje pučanstvo teško doživjelo svojedobno rušenje Masleničkog mosta.

"Međutim, danas smo izgradili bolji, dulji i širi most nego što je bio stari. Obnovili smo nešto što je u ratu bilo uništeno", dodao je.

Ministar Kalmeta naglasio je da će Vlada nastaviti ovakvim tempom ulagati u prometnu infrastrukturu u svim županijama jer je prometna infrastruktura kralježnica gospodarskog razvoja. Najavio je i da u kolovozu počinje izgradnja spojne prometnice od čvorišta Zadar 2 na autocesti do zadarske luke Gaženica.

Novoizgrađeni Maslenički most blagoslovio je zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙