FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Helenistička filozofija - Epikurovci, stoici i skeptici""

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Predstavljanjem knjige "Helenističkafilozofija - Epikurovci, stoici i skeptici", koju su priredili PavelGregorić, Filip Grgić i Maja Hudoletnjak Grgić, izdavačka kuća KruZakobilježila je večeras u Novinarskome domu desetljeće djelovanja.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Predstavljanjem knjige "Helenistička filozofija - Epikurovci, stoici i skeptici", koju su priredili Pavel Gregorić, Filip Grgić i Maja Hudoletnjak Grgić, izdavačka kuća KruZak obilježila je večeras u Novinarskome domu desetljeće djelovanja.

Deset KruZak-ovih godina obilježeno je objavljivanjem više od 50 važnih znanstvenih i filozofskih knjiga i to zahvaljujući na prvome mjestu entuzijazmu jednoga čovjeka - Krune Zakarije, vlasnika te izdavačke kuće, istaknula je Vanda Božičević. Ta hrvatska filozofkinja koja živi i radi u SAD-u surađivala je u KruZak-u od samoga početaka kao i Filip Grgić, jedan od priređivača knjige.

Na Grgićevu doprinos ukazao je i filozof Nenad Miščević rekavši da je Grgić tijekom tih deset godina suodređivao filozofsku liniju KruZak-ova izdavaštva.

Večeras predstavljena knjiga zbirka je koja pruža pregled u osnovne pravce i probleme helenističke filozofije. Sadrži nekoliko skupina tekstova, među kojima se i oni uvodnoga karaktera koji daju opći pregled helenističkih filozofskih škola i stavova te tekstovi naprednijega karaktera u kojima se raspravlja o nekim specifičnim temama kao što su epikurovska teorija percepcije i filozofija jezika te stoička epistemologija, metafizika i problemi determinizma.

Helenistička filozofija, kako se navodi u uvodu, na određeni je način "išla u korak" s političkim određenjem "helenističkoga" doba koje je na početku omeđeno raspadom carstva Aleksandra Velikoga (nakon njegove smrti 323. godine pr. n. e.) a na kraju Augustovom obznanom Rimskoga carstva (službeno 27. godine n. e.).

Po riječima Maje Hudoletnjak Grgić, knjiga je zapravo izbor rasprava i tekstova kojima je namijenjena dvostruka zadaća. S jedne strane, objasnila je, zamišljena je kao uvod u helenističku filozofiju dok joj je druga zahtjevnija zadaća prikaz suvremenih istraživanja helenističke filozofije koja je sve do unatrag 35 godina bila u svijetu zanemarivana, a kod nas je još i danas.

U smislu ispunjavanje te druge zadaće Hudoletnjak Grgić smatra knjigu uspješnom pa se nada da će ona potaknuti i u Hrvatskoj zanimanje za tu filozofiju.

Pavel Gregorić smatra pak da nam je helenistička filozofija bliža od one Aristotelove i Platonove po tomu što helenistički filozofi smatraju da filozof treba odgovoriti na bitna pitanja svakodnevnoga života te da je svako promišljanje života i svijeta zapravo u službi etike.

Na poteškoće s kojima su se susretali priređivači podsjetio je Filip Grgić rekavši da je sačuvano samo nekoliko Epikurovih tekstova pa su se morali oslanjati na pisce koji dolaze neposredno nakon helenističkih filozofa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙