FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljene "Najstarije hrvatske tijelovske propovijedi Ivana Bilostinca"

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - "Glas Koncila" i ozaljski ogranakMatice hrvatske objavili su "Najstarije hrvatske tijelovskepropovijedi Ivana Bilostinca", koje je poznati hrvatski pjesnik, pisaci leksikograf Ivan Belostenec (Bilostinac) objavio za svoga života,1672.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - "Glas Koncila" i ozaljski ogranak Matice hrvatske objavili su "Najstarije hrvatske tijelovske propovijedi Ivana Bilostinca", koje je poznati hrvatski pjesnik, pisac i leksikograf Ivan Belostenec (Bilostinac) objavio za svoga života, 1672.

Propovijedi su objavljene, kako je javila Ika, o 330. obljetnici smrti pavlinskog svećenika Ivana Belostenca (Varaždin oko 1594. - Lepoglava 1675.) koji je svojim leksikografskim djelom što obuhvaća sva tri hrvatska narječja "Gazofilacij ili riznica latinsko-hrvatskih riječi" zadužio hrvatsku filologiju.

Knjiga Belostenčevih tijelovskih propovijedi donosi devet propovijedi, među kojima i dijelove izgubljenih i neobjavljenih u dosadašnjim izdanjima.

Propovijedi su pisane na arhaičnom Belostenčevu dijalektu, a u knjizi je i autorova posveta Ivanu Draškoviću na latinskom izvorniku i u hrvatskom prijevodu, Belostenčev životopis te više ilustracija i priloga.

Belostenčeve propovijedi vrlo su bitne za proučavanje povijesti hrvatskoga jezika, posebno hrvatskoga književnog jezika zrinsko-frankopanskog kruga s čakavskim, kajkavskim i štokavskim obilježjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙