FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 25. lipnja 2005.(Hina) -

ZAGREB - Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja prije 14 godina kad je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Povijesnoj odluci o pokretanju postupka razdruživanja prethodio je svibanjski referendum na kojem se više od 94 posto hrvatskih građana izjasnilo da Hrvatska ne treba ostati u SFRJ. U prigodi Dana državnosti, visoka državna izaslanstva u jutarnjim će satima položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule hrvatske branitelje i za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

VUKOVAR - Dan državnosti u Vukovaru će biti obilježen prigodnom svečanošću u povodu završetka izobrazbe polaznika svih škola i učilišta za potrebe Oružanih snaga RH i podjelom diploma polaznicima ratne škole i Pilotske škole. Na svečanosti će biti predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić i visoki državni dužnosnici. Mesić će posjetit Ovčaru te položiti vijenac kod središnjeg Spomen obilježja na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prigodni letački program priredit će zrakoplovci Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane.

KRNJAK - U organizaciji srpskog kulturnog društva Prosvjeta jučer je u Krnjaku počela trodnevna, 4. smotra kulturnog stvaralaštva "Kordun 2005." Na književnoj večeri u općinskoj zgradi u Krnjaku koju je vodio predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za knjigu i izdavaštvo, predstavljeno je sedmero književnika, a prije toga je otvorena izložbe slika 14 autora iz sedam Prosvjetinih pododbora diljem Hrvatske. Čedomir Višnjić rekao je da i u prozi i poeziji i na slikama dominira tema ljubavi prema zavičaju, što je, kako je kazao, preduvjet novom početku ozbiljnog rada na razvoju kulture i tradicionalnih vrijednosti Srba u Hrvatskoj.

RIJEKA-Svjetska praizvedba djela Bernarda-Marie Koltesa "Marš/Pjesma nad pjesmama" u režiji Ivice Buljana održana je sinoć u hali Marganovo u bivšoj Tvornici papira u Rijeci u sklopu festivala "Riječke ljetne noći". Predstavu su izveli ansambl Hrvatske drame HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke i Mini teatar iz Ljubljane u koprodukciji s Novim kazalištem iz Zagreba. Oblikovana je kao svojevrsni perfomance i postavljena na tri scene a gledateljstvo, podijeljeno u dvije skupine, prati dijelove predstave na ovim scenama naizmjenično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙