FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I posljednji optuženi za zločin na Ovčari tvrdi da nije kriv

BEOGRAD,7. srpnja(Hina) - Posljednji optuženi za ratni zločin na Ovčari1991. godine, Saša Radak, u svojoj je obrani pred Specijalnim sudom zaratne zločine u Beogradu u četvrtak negirao svoje sudjelovanje ikrivnju za ubojstvo 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice.
BEOGRAD,7. srpnja(Hina) - Posljednji optuženi za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, Saša Radak, u svojoj je obrani pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u četvrtak negirao svoje sudjelovanje i krivnju za ubojstvo 200 zarobljenika iz vukovarske bolnice.

"Razumio sam optužnicu, samo ne vidim sebe u tome", izjavio je optuženi Radak nakon što je zamjenik specijalnog tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević pročitao optužnicu, kojom je Radaku stavljeno na teret maltretiranje i ubijanje ratnih zarobljenika na Ovčari.

U svojoj obrani, optuženi Radak je ispričao da se sam prijavio vojnom odsjeku u Zemunu, nakon što je nekoliko puta izbjegao primiti vojni poziv za mobilizaciju. On i još nekoliko njegovih kolega iz tvrtke u kojoj su tada radili upućeni su u Novi Sad, te potom u Vukovar, gdje im je kapetan JNA Miroslav Radić kazao da su od tog trenutka pod zapovjedništvom Gardijske brigade JNA.

U Vukovaru su bili smješteni nedaleko od kuće Stanka Vujanovića, zamjenika zapovjednika Teritorijalne obrane, drugooptuženog u postupku protiv 16 pripadnika TO i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" kojima suđenje traje od ožujka prošle godine. U tu kuću, kazao je optuženi Radak, odlazili su često, jer je tamo bilo smješteno zapovjedništvo kapetana Radića. Tamo je, osim Vujanovića, upoznao i njegovu suprugu Nadu Kalabu, prvooptuženog Miroljuba Vujovića, zapovjednika TO i pripadnika TO Miroslava Đankovića. Nikoga od njih, kazao je, nije vidio na Ovčari.

Na Ovčaru je, tvrdio je, otišao dan nakon što su prestale borbe u Vukovaru, zato što je to njegovoj skupini naredio neki poručnik. Na Ovčari, međutim, tog poručnika nisu našli u gužvi koja je tamo vladala među "300-400 ljudi koji su hodali kao muhe bez glave", a naoružani vojni policajci nisu njemu i njegovim kolegama dopustili ulazak u hangar. Na Ovčari su se, ustvrdio je Radak, zadržali oko sat vremena, te su se potom, ne našavši poručnika, vratili u Vukovar i idućega dana bili vraćeni kući u Beograd.

"Znao sam da su u hangaru neki zarobljenici, ali pravo da vam kažem, nisam pitao tko su, nije me tad ništa zanimalo", tvrdio je optuženi, dodajući da je tek kasnije od jednog čovjeka koji je na Ovčari toga dana ostao duže od njega, saznao da se "nešto dogodilo", ali nije želio čuti što točno, već je za zločin saznao tek kad je prošle godine počeo postupak protiv 16 optuženih za Ovčaru.

Nakon što je optuženi Radak iznio svoju obranu, suđenje je zatvoreno za javnost ispitivanjem dvojice svjedoka-pokajnika, te će do kraja glavne rasprave u petak javnost biti isključena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙