FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U petak imena sudačkih kandidata za članove DSV-a

ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Proširena Opća sjednica Vrhovnog sudau petak će predložiti kandidate iz redova sudaca za članove novogsaziva Državnog sudbenog vijeća (DSV) jer sadašnjem sazivučetverogodišnji mandat prestaje 5. srpnja, priopćeno je danas sVrhovnog suda.
ZAGREB, 14. lipnja 2005. (Hina) - Proširena Opća sjednica Vrhovnog suda u petak će predložiti kandidate iz redova sudaca za članove novog saziva Državnog sudbenog vijeća (DSV) jer sadašnjem sazivu četverogodišnji mandat prestaje 5. srpnja, priopćeno je danas s Vrhovnog suda.

Prije sazivanja proširene Opće sjednice, koji čine svi suci Vrhovnog suda te po dva predstavnika Visokog prekršajnog suda, Visokog trgovačkog suda, Upravnog suda i svih županijskih sudova, svi sudovi bili su pozvani predložiti svoje kandidate.

Iz redova sudaca bira se sedam od 11 članova DSV-a. Osim sudaca, Hrvatski sabor u to tijelo treba izabrati i po dva člana iz redova odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti. Članovi vijeća tajnim glasovanjem između sebe, na dvije godine, biraju predsjednika i zamjenika predsjednika koji moraju biti suci.

Za sedam mjesta u DSV-u iz sudačkih je redova predloženo 75 kandidata. No, kako proširena Opća sjednica Vrhovnog suda za svako sudačko mjesto u DSV-u treba predložiti najmanje tri kandidata u petak se treba utvrditi najmanje 21 kandidat.

Sjednica će biti zatvorena za javnost, a o utvrđenim kandidatima mediji će biti obaviješteni priopćenjem.

Na Vrhovnom sudu ističu da prijedlog kandidata mora osigurati zastupljenost kandidata i sudova različite vrste i stupnja. Za petak je predloženo da se to opet osigura na način da dva člana DSV-a budu iz reda sudaca Vrhovnog suda, jedan član iz reda sudaca Upravnog suda, Visokog trgovačkog suda i trgovačkih sudova, jedan iz reda sudaca Visokog prekršajnog suda i prekršajnih sudova, dva člana iz reda sudaca županijskih sudova te jedan član iz reda sudaca općinskih sudova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙