FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: dio klubova protiv Marijanove kandidature za predsjednika Vrhovnog suda

ZAGREB,9. lipnja(Hina) - Zastupnici HSP-a i IDS-a, te nezavisnisaborski zastupnici Ivo Banac i Ivo Lončar najavili su danas da nećepodržati imenovanje Ranka Marijana za predsjednika Vrhovnog suda.
ZAGREB,9. lipnja(Hina) - Zastupnici HSP-a i IDS-a, te nezavisni saborski zastupnici Ivo Banac i Ivo Lončar najavili su danas da neće podržati imenovanje Ranka Marijana za predsjednika Vrhovnog suda.

Najavljujući suzdržanost IDS-a, Damir Kajin je pojasnio da je Ivan Zvonimir Čičak u "Jutarnjem listu" upozorio da je Marijan krajem 80-tih osudio Dobroslava Paragu zbog izgovorene riječi, u jednom od posljednjih političkih procesa u Hrvatskoj.

Marijan je, navodi dalje Kajin, osudio i novinara Saliha Zvizdića jer je izvijestio da je Momo Kapor sudjelovao na "četničkom derneku" u SAD-u, a nakon pada komunizma se "pročuo presudom Karmen Bašić zbog poslovanja Otvorenog društva i presudom novinarima, vezanoj uz Gojka Šuška i njegovo navodno sudjelovanje u skrivanju haškog optuženika Ivice Rajića".

Da medijske optužbe protiv Marijana treba provjeriti slaže se i HSP-ovac Anto Đapić, ocjenjujući da je za predsjednika Vrhovnog suda iznimno važno je li se u obnašanju sudačke dužnosti držao načela pravde i pravičnosti.

S tim se složio i nezavisni Banac. "Želim vidjeti na temelju čega je Marijan osudio demokratskog disidenta Paragu i moju prijateljicu Karmen Bašić, kako bih vidio je li dostojan obnašati časnu dužnost predsjednika Vrhovnog suda", kazao je Banac.

Ocijenio je da bi podrškom Marijanovoj kandidaturi Sabor podržao i njegove presude. "Čini se da o Ranku Marijanu ne znamo ništa, osim da je bio umješan u političke procese", zaključio je Banac.

Marijanovu kandidaturu podržali su klubovi SDP-a i HNS-a, zalažući se za veće ovlasti i odgovornost Vrhovnog suda u provedbi reforme pravosuđa.

Ostali klubovi o kandidaturi se danas nisu izjašnjavali, a sam Marijan jučer je najavio da će, ne dobije li podršku svih stranaka, odbiti dužnost predsjednika Vrhovnog suda, na koju ga predlaže Predsjednik Republike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙