FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Štimac napustio HDZ i pristupio Glavaševu klubu

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Tročlani nezavisni klub saborskihzastupnika okupljenih oko Branimira Glavaša u srijedu je dobio jošjednog člana - dosadašnjeg HDZ-ovca Matu Štimca, što je glasnogovornikVlade prokomentirao riječima da Vlada u parlamentu ima "stabilnuvećinu".
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Tročlani nezavisni klub saborskih zastupnika okupljenih oko Branimira Glavaša u srijedu je dobio još jednog člana - dosadašnjeg HDZ-ovca Matu Štimca, što je glasnogovornik Vlade prokomentirao riječima da Vlada u parlamentu ima "stabilnu većinu".

Štimac je napustio HDZ i stranački klub, prešao u nezavisne zastupnike i potpisao inicijativu za osnivanje udruge Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je izvijestio o svojoj odluci, Štimac nije želio reći što ga je konkretno navelo na napuštanje stranke u kojoj je od 1991.

Kazao je tek da će program Glavaševe udruge donijeti brže promjene u Slavoniji i Baranji, koje, kaže, više nemaju vremena čekati.

U to je siguran i predsjednik Kluba Branimir Glavaš, koji je izvijestio da je njegovu inicijativu do sada potpisalo 700 građana, da će uskoro biti i osnivačka skupština udruge, te da će se slični programi pokrenuti i u drugim regijama.

Ocijenio je da je politička matrica HDZ-a potrošena, te da ta stranka nema više prostora za djelovanje u ovom obliku.

"HDZ je izvršio svoju povijesnu ulogu, predvođen predsjednikom Tuđmanom, a sada je potrebno napraviti nešto novo, osluškujući građane Slavonije i Baranje, ali i čitave Hrvatske", smatra Glavaš.

Naglasio je da će članovi Kluba o rebalansu proračuna, kao i o svim drugim Vladinim prijedlozima, glasovati autonomno, kao i to da Klubu nije bila namjera rušiti HDZ-ovu većinu u Saboru.

Klub nezavisnih zastupnika na čelu s Glavašem osnovali su trojica bivših HDZ-ovaca Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić 17. svibnja, nakon što su zbog zastupanja regionalizacije, suprotne programu HDZ-a, isključeni iz te stranke.

HDZ-ova Vlada u Hrvatskom saboru ima dovoljno ruku i stabilnu parlamentarnu većinu, izjavio je glasnogovornik Vlade Ratko Maček, nakon što je HDZ-ove redove napustio zastupnik Mato Štimac.

Maček je odbacio nagađanja da je time HDZ izgubio većinu i da su izgledni izvanredni parlamentarni izbori.

Izvanrednih izbora neće biti, nego će se održati u redovnom roku, dakle u studenome 2007., rekao je Maček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙