FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor danas o upućivanju HV-a u Minnesotu

ZAGREB,8. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatski sabor još će se danas očitovatio prijedlogu održavanja vojnih vježbi pripadnika hrvatskih Oružanihsnaga u 2005., a time i riješiti dilemu mogu li pripadnici Hrvatskevojske bez prethodne suglasnosti Sabora sudjelovati na vojnoj vježi uMinnesoti (SAD), rekao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.
ZAGREB,8. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatski sabor još će se danas očitovati o prijedlogu održavanja vojnih vježbi pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u 2005., a time i riješiti dilemu mogu li pripadnici Hrvatske vojske bez prethodne suglasnosti Sabora sudjelovati na vojnoj vježi u Minnesoti (SAD), rekao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Time je odgovorio Peri Kovačeviću (HSP) i Damiru Kajinu (IDS) koje je zanimala ustavnost poteza da se pješački vod HV-a danas uputi u Minnesotu a da se o tome očitovao Hrvatski sabor.

Šeks je zastupnicima prenio informaciju ministra obrane Berislava Rončevića prema kojoj pješački vod u Minnesotu ne putuje danas, nego tek u petak, a da je danas tek njegov svečani ispraćaj.

Pritom je najavio da će Sabor još danas raspraviti i glasovati o vladinu prijedlogu odluke, koja se nalazi u saborskoj proceduri, o održavanju više međunarodnih vojnih vježbi u kojima HV sudjeluje u okviru međunarodnih obrambenih asocijacija.

Sabor treba razriješiti dvojbu koji stavak članka 7. Ustava primjeniti u konkretnom slučaju - stavak kojim se traži prethodna suglasnost Sabora dvotrećinskom većinom, tj. sa 102 glasa, ili onaj koji za prelazak državne granice ne predviđa prethodnu odluku Sabora.

U prvom stavku toga članka kaže se da Oružane snage Republike Hrvatske mogu prijeći njezine granice ili djelovati preko njezinih granica samo na temelju prethodne odluke Hrvatskoga sabora; u drugom stavku se kaže da Oružane snage mogu i bez prethodne odluke Hrvatskoga sabora prijeći granice Hrvatske u sklopu vježbi u okviru međunarodnih obrambenih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na temelju međunarodnih ugovora te radi pružanja humanitarne pomoći.

Ministarstvo obrane jučer je izvjestilo da će Hrvatska kopnena vojska poslati jedan pješački vod te časnike koji su završili vojnu izobrazbu u SAD-u u Minnesotu na zajedničku vježbu sa Nacionalnom gardom Minnesote, od 10. do 17. lipnja. Pritom je Ministarstvo najavilo da će hrvatski vojnici biti svečano ispraćeni danas u varaždinskoj vojarni "Ivana V. Draškovića".

Odluka o održavanju vojnih vježbi pripaddnika Oružanih snaga RH uključuje pet vojnih vježbi do kraja godine - dvije bilateralne s američkom vojskom u Puli i Minnesoti, te tri multilateralne u Albaniji, Gruziji i Ukrajini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙