FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalno vijeće učenika odlučno protiv najavljena štrajka profesora

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće učenika RH, kojezastupa i promiče interese 600.000 učenika u hrvatskim osnovnim isrednjim školama, izrazilo je nezadovoljstvo i odlučno protivljenjenajavljenu štrajku zaposlenih u srednjim školama, naglasivši da bištrajk izravno nepovoljno utjecao na uspjeh učenika u zadnjih desetakdana školske godine, priopćio je danas NVU.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Nacionalno vijeće učenika RH, koje zastupa i promiče interese 600.000 učenika u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, izrazilo je nezadovoljstvo i odlučno protivljenje najavljenu štrajku zaposlenih u srednjim školama, naglasivši da bi štrajk izravno nepovoljno utjecao na uspjeh učenika u zadnjih desetak dana školske godine, priopćio je danas NVU.

Višednevni štrajk, koji bi trebao početi sutra, 9. lipnja, u 7 sati, najavio je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske jer nije potpisan kolektivni ugovor.

Nacionalno vijeće učenika u priopćenju koje je potpisao predsjednik Davor Nikolić, uz ostalo, ističe kako razumiju interese i potrebu nastavnika da ostvare svoja prava, no da "mora upozoriti na štetne posljedice koje štrajk može izazvati, posebice za učenike".

U prvom redu otežat će upis maturanata na željene fakultete, ostalim će se učenicima zasigurno uvelike smanjiti prosjek, pred sam kraj školske godine povećat će se broj negativnih ocjena i popravnih ispita i učenici neće moći ispravljati negativne ocjene na što imaju pravo i obvezu.

Učenicima koji žele povisiti svoj prosjek kako bi povećali izglede za upis na željene fakultete ta će mogućnost biti uskraćena, ističe Nacionalno vijeće učenika i dodaje kako se "ne žele miješati u odnos između sindikata i Ministarstva obrazovanja" te da "učenici poštuju prava drugih, ali jednako tako upozoravaju na poštivanje vlastitih prava".

"Pravo je učenika na odgoj i obrazovanje te da u planiranu roku završe svoje školovanje i zato se Nacionalno vijeće učenika odlučno protivi štrajku zaposlenika u srednjim školama", naglašava se u priopćenju .

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske savjetodavno je tijelo ministra znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙