FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U četvrtak štrajk u srednjim školama

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih usrednjim školama Hrvatske najavio je za sutra, 9. lipnja, štrajk usrednjim školama do potpisivanja Kolektivnog ugovora za zaposlene usrednjem školstvu koji sadrži projekt trogodišnjeg povećanja plaća usustavu i povećanja plaća od 5,6 posto za 2005.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske najavio je za sutra, 9. lipnja, štrajk u srednjim školama do potpisivanja Kolektivnog ugovora za zaposlene u srednjem školstvu koji sadrži projekt trogodišnjeg povećanja plaća u sustavu i povećanja plaća od 5,6 posto za 2005.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, kazao je v.d. predsjednika Nezavisnog sindikat Nikola Andrić u srijedu na konferenciji za novinare. Najavio je da će u četvrtak ujutro prvi školski sat započeti zborovima radnika, a predstavnici štrajkaškog odbora čitat će dokumente vezane za štrajk.

Sindikat očekuje odaziv 85 posto zaposlenika i podršku nečlanova Sindikata, no Andrić nije želio komentirati to što se ostali školski sindikati neće pridružiti štrajku.

Profesori nisu zadovoljni svojim statusom, rekao je Andrić istaknuvši kao primjer plaću profesora (10 godina staža) u obrazovanju od 4100 kuna, istu kao što ima i djelatnik sa srednjom stručnom spremom u zdravstvu. Srednjoškolske profesore zadovoljilo bi povećanje od 5,6 posto za 2005., što je oko 200 kuna po zaposleniku, odnosno 40 milijuna kuna na godinu, kazao je Andrić.

Osvrnuo se na najavu ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da dani u štrajku neće biti plaćeni, zaključivši kako je obrazovanje time diskriminirano jer je, podsjetio je, protekli štrajk liječnika bio plaćen. Najavio je da će Sindikat napraviti listu "štrajkbrejkera" kako bi se vidjelo tko štrajka a tko ne.

Na upit što će biti s maturantima i završnim ispitima, Andrić je rekao da štrajk obuhvaća i maturalne ispite i ocjenjivanje, uputivši na poslodavca koji bi "na to pitanje trebao odgovoriti". Na pitanje je li moguće da se ocjene ne zaključe i štrajk nastavi na jesen, Andrić je rekao da je "sve prisutno kao mogućnost". Kazao je i da Sindikat ne može poručiti učenicima da ne dolaze na nastavu, jer to nije u sindikalnoj nadležnosti.

Optužio je Ministarstvo znanosti za raskol u zbornicama, ocjenivši da su "svi procesi pred nama izazvani". "Raskol u zbornicama već je učinjen raznim popisima s detaljima poput dana i godine rođenje i matičnog broja", kazao je Andrić, aludirajući na tabele koje je Ministarstvo poslalo ravnateljima za popis djelatnika u štrajku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙