FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo književnik Borislav Vujčić

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Nakon kratke i teške bolesti danas jeu 48. godini života preminuo književnik Borislav Vujčić.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Nakon kratke i teške bolesti danas je u 48. godini života preminuo književnik Borislav Vujčić.

Rođen je 1957. u Orahu, Vrgorac.

Objavio je niz poetskih, dramskih i proznih djela - sedam romana, četiri zbirke novela, tri zbirke poezije i dvije knjige dramskih djela.

Mnoge su mu drame izvedene u nizu hrvatskih kazališta, a po njegovim scenarijima snimljeni su i televizijski filmovi "Olovna pričest" i "Mrtva točka". Na Hrvatskom radiju izvedene su brojne njegove radio-drame.

Dobitnik je niza književnih i dramskih nagrada: zbirka novela "Poljubac u čelo XX. vijeka" nagrađena je na Logosovom natječaju za najbolju prozu 1986., crna komedija "Crkveni miš" nagrađena je nagradom Marin Držić 1991., filmska novela "Pasija svjetla" nagrađena je na natječaju Jadran-filma 1993., a iste godine "Marula" je dobio za dramatizaciju "Krležijade". TV-film "Olovna pričest" nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta 1995, a "Držića" je dobio i za crnu komediju "Odskok poskoka", tragedija "Asfodel" i dramu "Pir pepela".

Na natječaju za kratku priču "Večernjeg lista" ove je godine osvojio prvu nagradu.

Vujčić je bio suosnivač i ravnatelj Kazališta Ulysses.

Umro je u Zagrebu. Datum i mjesto pokopa bit će objavljeno kasnije, priopćeno je danas iz kazališta Kerempuh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙