FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

prof. G. Kalođeri počasno počasno "Racinovo priznanje"

SKOPLJE, 17. lipnja 2005. (Hina) - Na današnjoj međunarodnoj kulturnojmanifestaciji "Racinovi susreti" u Velesu, profesoru makedonistike naRiječkom sveučilištu dr. Goranu Kalođeri dodijeljeno je počasno"Racinovo priznanje".
SKOPLJE, 17. lipnja 2005. (Hina) - Na današnjoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji "Racinovi susreti" u Velesu, profesoru makedonistike na Riječkom sveučilištu dr. Goranu Kalođeri dodijeljeno je počasno "Racinovo priznanje".

Tradicionalni susreti posvećeni utemeljitelju suvremene makedonske poezije Kosti Racinu, održani su po 42. put u njegovom rodnom gradu Velesu.

Počasna Racinova nagrada priznanje je prof. Kalođeri za njegove izvanredne zasluge u promicanju makedonskog jezika i kulture, ali istodobno ona na simboličan način izražava i zahvalnost hrvatskom narodu koji je omogućio da Racinovo stvaralaštvo koje je od neprocjenjive važnosti za makedonski narod, ugleda svjetlost dana, rekla je Melpomeni Korneti, zamjenica ministra kulture, na svečanosti predaje priznanja.

U ime prof. Kalođere koji je bio spriječen doputovati u Veles, priznanje je primio savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu Mirko Kraljev koji je naglasio kako je Racinova nagrada potvrda tradicionalno odličnoj kulturnoj suradnji Hrvatske i Makedonije, čiji su mostovi postavljeni još u 19. stoljeću kada je biskup Strossmayer tiskao "Zbornik narodnih pjesama" braće Miladinovci.

Suradnja je nastavljena u 20. stoljeću djelovanjem Koste Racina u Hrvatskoj, gdje je 20 godina objavljivao svoje radove a u Samoboru izdao i zbirku pjesama "Bijela praskozorja" koja je veliki događaj za makedonski narod i njegovu borbu za samostalnost, ali istodobno i ponos za hrvatsku kulturu, rekao je Kraljev i na kraju izrazio zadovoljstvo što je kao Hrvat nazočan dodjeljivanju ovog znakovitog priznanja.

Goran Kalođera doktorirao je na temi hrvatsko-makedonski odnosi od početaka do kraja 20. stoljeća, osnivač je profesor studija makedonistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci i autor je više znanstvenih radova o makedonskim piscima. Počasni je član Makedonske akademije znanosti i umjetnosti i Društva pisaca Makedonije.

Vlada Makedonije Kalođeri je dodijelila odličje "Kliment Ohridski" za zasluge u kulturi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙