FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrička unija odlučila zatražiti dva mjesta u VS UN-a

SIRT, 5. srpnja 2005. (Hina) - Čelnici zemalja članica Afričke unije(AU) na summitu u Libiji u utorak su jednoglasno odlučili od Vijećasigurnosti UN-a zatražiti dva mjesta stalnih članica s pravom veta,javljaju agencije, ali zasad nije postignut dogovor oko načina na kojiće se birati predstavnici.
SIRT, 5. srpnja 2005. (Hina) - Čelnici zemalja članica Afričke unije (AU) na summitu u Libiji u utorak su jednoglasno odlučili od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti dva mjesta stalnih članica s pravom veta, javljaju agencije, ali zasad nije postignut dogovor oko načina na koji će se birati predstavnici.

Glavni pretendenti su Egipat, Južnoafrička Republika i Nigerija, ali su diplomati koji prate summit, koji završava u utorak, rekli su kako su afrički čelnici, zbog pomanjkanja vremena da se riješi to pitanje, odlučili odgoditi odluku.

"Temeljni je problem u tome što predsjednici država i vlada na summitu ne žele, ili nisu spremni, razmatrati kriterije (za dobivanje statusa stalne članice VS UN-a). Zato su se odlučili za jedinstveno stajalište", rekao je jedan afrički diplomat.

Predsjednici država i vlada 53 zemlje članice AU prihvatili su prijedlog ministara vanjskih poslova o zahtjevu za dvama mjestima stalnih članica VS UN-a, ali su ministarski prijedlog za dodatnim zahtjevom za tri mjesta nestalnih članica proširili na pet mjesta. O tome su usvojili deklaraciju i rezoluciju koje će iznijeti pred UN.

"Dogovorili smo se o načelu, da Afrika treba dobiti dva mjesta stalne članice VS UN-a s pravom veta. No nismo ulazili u postupak izbora. O tome će se još pregovarati", izjavio je ministar vanjskih poslova JAR Nkosazana Dlamini-Zuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙