FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrika svijetu: Dajte nam novac, a ne sažaljenje

SIRT, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjedatelj Afričke unije (AU)Olesegun Obasanjo pozvao je u ponedjeljak bogate zemlje da crnomkontinentu umjesto sažaljenja daju novac kako bi se mogao boritiprotiv siromaštva.
SIRT, 4. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Predsjedatelj Afričke unije (AU) Olesegun Obasanjo pozvao je u ponedjeljak bogate zemlje da crnom kontinentu umjesto sažaljenja daju novac kako bi se mogao boriti protiv siromaštva.

Obasanjo je odbacio poziv libijskog vođe Moamera Gadafija koji je ranije od čelnika afričkih zemalja zatražio da na summit najbogatijih zemalja svijeta ovog tjedna ne idu prositi, već da se oslone sami na sebe i odbiju uvjetovanu pomoć Zapada.

Obasanjo, predsjednik Nigerije, najmnogoljudnije afričke zemlje, izrazio je nadu da će skupina G8 proširiti otpis dugova i na druge afričke zemlje, a ne samo na njih 14.

"Ovo nije vrijeme za priču, već za ozbiljne akcije", rekao je Obasanjo na otvaranju polugodišnjeg summita 53-člane Afričke unije u libijskom gradu Sirtu.

Nigerijski predsjednik pozdravio je britansko izvješće u kojem se predlaže izdašnija pomoć Africi na summitu G8 koji se pod predsjedanjem britanskog premijera Tonyja Blaira održava u srijedu i četvrtak.

"Sadašnje stanje u Africi je stanje sporog razvoja, rastućeg siromaštva i nezaposlenosti. To su slabi pokazatelji koji se mogu promijeniti samo ako se međunarodna zajednica nedvojbeno opredijeli za pomoć Africi", naglasio je Obasanjo.

Gadafi je ranije izjavio da "milostinja neće Afriku odvesti u bolju budućnost, već stvara sve veći jaz između velikih i malih".

No, diplomati ističu da je upravo Obasanjo taj koji će imati presudni utjecaj na poruku afričkih čelnika summitu G8 o spašavanju 800 milijuna stanovnika afričkog kontinenta od siromaštva, ratova i bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙