FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: prekinut krijumčarski lanac oružjem

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Policija još utvrđuje jesu lizaplijenjene strojnice, zolje, ručne bombe bile namijenjene hrvatskomili inozemnom tržištu, a niti jedan komad naoružanja, zbog čijeg jeposjedovanja istražnom sucu sinoć prepraćeno pet muškaraca, za sada sene povezuje s nekim ranije počinjenim kaznenim djelom, doznaje se uzagrebačkoj policiji.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Policija još utvrđuje jesu li zaplijenjene strojnice, zolje, ručne bombe bile namijenjene hrvatskom ili inozemnom tržištu, a niti jedan komad naoružanja, zbog čijeg je posjedovanja istražnom sucu sinoć prepraćeno pet muškaraca, za sada se ne povezuje s nekim ranije počinjenim kaznenim djelom, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

"Po vrsti naoružanja može se zaključiti da je oružje namijenjeno izvršenju najtežih kaznenih djela poput ubojstava, terorizma i razbojništava", kazao je zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić. Porijeklo oružja još nije utvrđeno, no najvjerojatnije je riječ o predmetima s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji nisu slučajni "zaostaci" iz Domovinskog rata, dodao je Bukvić.

Zbog povezanosti s pronađenih 20 ručnih bombi, kemijskom ručnom bombom, 11 raketnih bacača "zolja", dvije automatske puške, puške s "užlijebljenim cijevima", pištolja "Beretta", improviziranog vatrenog oružja u obliku kemijske olovke, dva prigušivača i više stotina komada različitog streljiva policija je uhitila 13 osoba. No, samo je petorici uspjela i dokazati kaznena djela te ih predati istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda. Ostali osumnjičenici nakon obrade pušteni su na slobodu.

U policiji su potvrdili i da je među glavnim osumnjičenicima bivši zagrebački policajac, koji je do 2002. radio na džepnim krađama. Iz policije je, kažu, otišao nakon što je doveden u vezu s nekim kaznenim djelima, a stegovni postupak je izbjegao davanjem otkaza.

Navodni lanac ilegalne distribucije oružja "razbijen" je nakon dugo pripremane akcije Protuobavještajne agencije (POA), Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) i Ravnateljstva policije.

U trenutku realizacije u akciju je uključena i zagrebačka policija koja je započela kriminalističku obradu nad više osoba povezanih s nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih tvari.

Kao rezultat obrade u nedjelju poslijepodne uhićeno je 11 hrvatskih državljana starih od 25 do 55 godina i 33-godišnji državljanin BiH, a dan kasnije još jedan 33-godišnji hrvatski državljanin. Većina uhićenih policiji je bila poznata od ranije.

Zaplijenjeno oružje pronađeno je u stanovima u Zagrebu i jednom u Bjelovaru, a tijekom saslušanja neki su uhićenici u nazočnosti branitelja priznali nedjela i međusobnu povezanost, kažu u policiji.

Osim petorice predanih istražnom sucu policija je jednog muškarca kazneno prijavila zbog pomaganja u kaznenom djelu, a najavila je i podizanje prijave protiv jednog osumnjičenog s područja Bjelovara zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙