FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 3. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 3. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MADRID - Španjolska je u nedjelju, kada je na snagu stupio zakon o istospolnim brakovima, postala četvrta zemlja na svijetu koja zakonski odobrava tu vrstu odnosa. Zakon daje istospolnim partnerima pravo na vjenčanje, usvajanje djeteta i naslijeđivanje vlasništva onog drugog, što nači da je njihov status pred zakonom jednak heteroseksualnim parovima. Pravo na istospolne brakove priznale su Nizozemska, Belgija i Kanada.

WASHINGTON - Svemirska sonda Deep Impact uspješno je u nedjelju ujutro lansirala modul koji bi za 24 sata trebao udariti u komet Tempel 1, oko 133 milijuna kilometara udaljen od Zemlje, s ciljem otkrivanja ili bar pojašnjenja tajne podrijetla sunčevog sustava, izvijestila je u nedjelju NASA. NASA-ini znanstvenici objasnili su da je modul projektil težak oko 370 kg, veličine perilice za rublje. Sonda ga je izbacila jutros u zoru i ako sve prođe kako je predviđeno, za 24 sata projektil bi brzinom od 37.000 km trebao udariti u komet Tempel 1. Znanstvenici predviđaju da će udarac, koji će odgovarati eksploziji 4,5 tona TNT-a, u jezgri kometa duljeg od 6 km stvoriti krater dugačak poput nogometnog stadiona. Tempel 1 kreće se oko sunca u orbiti između Marsa i Jupitera, projicirajući u svemir tone sitnih čestica.

BAGDAD - Novi egipatski veleposlanik u Iraku Ihab al-Cherif otet je u Bagdadu, izjavio je u nedjelju za agenciju France presse zaposlenik egipatskog veleposlanstva koji je želio ostati anoniman. "Jutros kad sam stigao u ured, šokiralo me saznanje da je naš veleposlanik otet", rekao je. Prema informacijama ministarstva unutarnjih poslova, Cherif, koji je na dužnost egipatskog veleposlanika u Iraku stupio 1. lipnja, otet je u subotu navečer iz njegova doma u četvrti Mansur, u samome središtu Bagdada.

RIJAD - Visoki dužnosnik Al-Qaide ubijen je u nedjelju u Rijadu u sukobu između pripadnika saudijske policije i skupine militanata za kojima je raspisana tjeralica, izvijestila je saudijska televizija Al-Arabiya. Ubijeni militant identificiran je kao marokanski državljanin Younis Mohammad Ibrahim Al-Hayyari, čije se ime nalazi na popisu 36 osoba za koje se vjeruje da su članovi Al-Qaide i dovode se u vezu s čestim napadima u Saudijskoj Arabiji, izvijestila je Al-Arabiya.

JERUZALEM - Članovi izraelskog kabineta u nedjelju bi trebali razgovarati o prijedlogu odgode za nekoliko mjeseci izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, predviđenog za polovinu kolovoza, izvijestili su vladini izvori. Prijedlog je iznio ministar poljoprivrede Izrael Katz, otvoreni protivnik povlačenja, koji pripada skupini "tvrdolinijaša" Likuda, stranke premijera Ariela Sharona. Promatrači ocjenjuju da su izgledi da takav prijedlog bude usvojen gotovo nemogući. U skladu s planom o povlačenju, Izraelci bi iz pojasa Gaze trebali evakuirati oko 8.000 stanovnika toga područja, te stanovnike četiriju udaljenih naselja iz područja Jenina, na sjeveru Zapadne obale.

SVETLOGORSK - Ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju su počeli neslužbene razgovore u Svetlogorsku u ruskoj enklavi Kalinjingradu. Primivši svoje goste u "najzapadnijem dijelu Rusije", Putin ih je pozvao na razgovor o odnosima Rusije s Europskom unijom, posebno s Francuskom i Njemačkom. "Vrlo nam je važno da znamo kakvo je vaše stajalište kada je riječ o reformi UN-a, o Bliskom istoku, o nuklearnom programu Irana i o sjevernokorejskom nuklearnom programu", rekao je ruski predsjednik. Trojica čelnika razgovarat će nakon radnog ručka u obalnome gradu Svetlogorsku. Susret se održava na marginama obilježavanja 750. godišnjice grada Kalinjingrada, bivšeg Koenigsberga, koji je do 1945. bio glavni grad Istočne Pruske.

TEHERAN - Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Hasan Rohani dao je ostavku, priopćila je u nedjelju novinska agencija ISNA. Po "vjerodostojnim informacijama" na koje se poziva ISNA, Rohani je dao ostavku na mjesto tajnika Nacionalnog vijeća za sigurnost, što je položaj koji ga čini i glavnim pregovaračem za nuklearna pitanja s Europskom unijom. Službeni izvori još nisu potvrdili tu informaciju.

TEHERAN - Glasnogovornik iranske vlade u nedjelju je odbacio informacije prema kojima je nedavno izabrani iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad bio umiješan u napad na američko veleposlanstvo u Teheranu 1979. i u ubojstvo kurdskog vođe u Beču 1989., te je pozvao Europu da se "distancira od protuiranske propagande koju provodi cionistički režim". "Europljani bi trebali imati dovoljno političke zrelosti kada je riječ o ovakvim slučajevima i ozbiljno nastojati izbjeći upadanje u zamku cionističke propagande", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid-Reza Assefi novinarima u Teheranu.

PRIŠTINA - Stanje na Kosovu je mirno nakon tri atentata izvršena u subotu u Prištini u blizini sjedišta međunarodnih institucija, priopćili su dužnosnici UNMIK-a i kosovske policije. Po policiji, za počiniteljima tri atentata vodi se intenzivna potraga, ali zasad nema osumnjičenih. "Stanje je potpuno mirno", rekao je glasnogovornik misije UN-a na Kosovu Remi Dourlot. Predstavnici UNMIK-a i policije smatraju kako je još uvijek rano govoriti o motivima ili počiniteljima napada ispred sjedišta UNMIK-a, OESS-a i u blizini kosovske skupštine. Kosovski premijer Bajram Kosumi osudio je napad i ocijenio da je to "djelo onih koji žele nanijeti štetu Kosovu". U eksplozijama su uništena tri vozila UNMIK-a, te je oštećena zgrada u blizini sjedišta OESS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙