FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba u Strossmayerovu muzeju

ĐAKOVO, 2. srpnja 2005. (Hina) - U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera uĐakovu danas je, u sklopu 39. smotre folklora Đakovačkih vezova,otvorena izložba slika Slavka Kopača, slikara koji je 1913. rođen uVinkovcima, 1937. diplomirao na Akademiji u Zagrebu u klasi VladimiraBecića, a umro 1995. u Parizu.
ĐAKOVO, 2. srpnja 2005. (Hina) - U Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu danas je, u sklopu 39. smotre folklora Đakovačkih vezova, otvorena izložba slika Slavka Kopača, slikara koji je 1913. rođen u Vinkovcima, 1937. diplomirao na Akademiji u Zagrebu u klasi Vladimira Becića, a umro 1995. u Parizu.

Izložbom su obuhvaćeni deseci Kopačevih akvarela na papiru, laviranih tuševa i slika u drugim tehnikama.

"Kopač, naizgled, i nema prevelike veze sa smotrom kao što su Đakovački vezovi, na kojoj se pokazuje narodno blago. Ali iz tog naroda iznikao je i Slavko Kopač, slikar više okrenut čovjeku nego svijetu, koji je pokazao da Bosut ili Sava mogu biti pritoke Seine, a Lenije ili Zrinjevac bok uz bok Tuileriesu, te da hrvatska umjetnost može biti svjetska", rekao je u uvodu otvorenja đakovački likovni i književni kritičar prof. Mirko Ćurić, autor kataloga koji prati izložbu.

Govoreći o Kopačevom radu i djelima, istaknuo je da se taj autor kretao na relaciji domovina - Italija - Pariz, kojem se uvijek vraćao i koji ga je, za razliku od mnogobrojnih hrvatskih umjetnika, prihvatio, a u kojem je Kopač 1995. i umro.

Izložbu, na kojoj su govorili i ravnatelj Spomen-muzeja prof. Petar Strgar i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, otvorio je đakovački i srijemski biskup, mons. dr. Marin Srakić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙