FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC predlaže da počne izrada jedinstvenog i trajnog izbornog zakona

ZAGREB, 2. srpnja 2005. (Hina) - Demokratski centar (DC) drži da jeizborno zakonodavstvo jedan od najlošijih elemenata hrvatskelegislative te predlaže da odmah počne izrada trajnog izbornog modeladonošenjem jedinstvenog zakona koji bi na jednome mjestu reguliraopredsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore, istaknuto je nadanašnjoj konferenciji za novinare.
ZAGREB, 2. srpnja 2005. (Hina) - Demokratski centar (DC) drži da je izborno zakonodavstvo jedan od najlošijih elemenata hrvatske legislative te predlaže da odmah počne izrada trajnog izbornog modela donošenjem jedinstvenog zakona koji bi na jednome mjestu regulirao predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt smatra nedopustivim da Hrvatska ni 15 godina od uspostave samostalnosti nema trajan izborni model nego izborne procese regulira čak šest različitih zakona.

Izborno zakonodavstvo mijenjalo se kako je kojoj političkoj opciji odgovaralo, te je došlo vrijeme da se otvori politička i stručna rasprava o modernizaciji izbornih procesa, smatra predsjednica DC-a.

Stranka tako predlaže da župane, gradonačelnike i općinske načelnike građani biraju izravno u dva kruga, dok ne odluče tko će imati većinu.

Za parlamentarne izbore treba uvesti razmjerni izborni sustav, smanjiti broj zastupnika na 120, uvesti poluotvorene liste u pet izbornih jedinica, posebne liste za manjine i dijasporu, te dopustiti mogućnost predizbornog koaliranja.

"Predlažemo da se osnuje državno izborno povjerenstvo kao stalno tijelo u kojem će raditi profesionalci - javni službenici, a ne nositelji sudbene vlasti, što je rudiment u Hrvatskoj koji ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji", rekla je predsjednica DC-a.

DC se zauzima za to da se uvede glasovanje putem pošte za određene skupine građana i glasovanje putem e-maila, te za reguliranje i proceduru sastavljanja kandidacijskih lista na stranačkim konvencijama umjesto da ih sastavlja stranački vrh.

Izborni zakon trebao bi, prema riječima dopredsjednika Radovana Fuchsa, odrediti i datume izbora kako bi prestale špekulacije o datumu uoči svakih izbora.

DC je najavio da će izraditi svoj prijedlog izbornog zakona, koji će na jesen uputiti u saborsku proceduru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙