FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi izborni zakon za egipatske predsjedničke izbore

KAIRO, 16. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Egipatski parlament je u četvrtakusvojio izborni zakon koji će urediti skore predsjedničke izbore nakojima će biti odobreno sudjelovanje većem broju kandidata.
KAIRO, 16. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Egipatski parlament je u četvrtak usvojio izborni zakon koji će urediti skore predsjedničke izbore na kojima će biti odobreno sudjelovanje većem broju kandidata.

Trideset pet od 220 prisutnih zastupnika glasovalo je protiv zakona za koji tvrde da nalaže previše ograničenja kandidatima i koji neće osigurati dovoljnu transparentnost izbora.

Do sada je samo jedan kandidat - kojeg izabere parlament gdje dominira Nacionalna demokratska stranka predsjednika Hosnija Mubaraka - mogao izaći na izbore za predsjednika države.

Zakon od 59 članaka trebao bi biti iznesen pred Vrhovni ustavni sud koji će se o njegovoj valjanosti izjasniti za dva tjedna.

Tekst zakona predviđa stvaranje izbornog povjerenstva koje će odlučivati o datumu izbora. Povjerenstvo sastavljeno od pet osoba koje će odrediti nacionalna skupština i pet sudaca nadzirat će registriranje kandidata, financiranje kampanja, glasovanje ali i prebrojavanje glasačkih listića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙