FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio raspravu o srednjem školstvu

ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Hrvatski je sabor u jutrošnjem nastavkuzasjedanja završio jučer započetu raspravu o konačnom prijedloguizmjena i dopuna Zakona o srednjem školstvu.
ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Hrvatski je sabor u jutrošnjem nastavku zasjedanja završio jučer započetu raspravu o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o srednjem školstvu.

Zastupnici su i danas pozdravili uvođenje državne mature i vanjskog sustava vrednovanja srednjih škola, ali i upozorili da se s izmjenama kasni, budući da su već u tijeku upisi prve generacije koja će, za četiri godine, polagati državnu maturu.

Nikola Vuljanić (HNS) smatra tako da bi primjenu izmijenjenog zakona trebalo odgoditi za godinu dana, kako bi se roditelji i učenici mogli pripremiti na ono što ih čeka na kraju srednje škole.

Pozdravljena je odredba po kojoj bi se učenicima koji zbog tjelesnih oštećenja ne mogu ići u školu omogućilo školovanje kod kuće ili u za to specijaliziranim ustanovama.

Vesna Škulić (SDP) upozorava, međutim, da takva odredba sama po sebi neće donijeti bitne pomake u kvaliteti školovanja osoba s invaliditetom, budući da, kaže, i sada postoje institucije takve namjene, ali one nemaju uvjete da bi djeci s tjelesnim oštećenjima prenijele znanje potrebno za normalan život.

Oporbenjaci su u raspravi ocijenili i da će rješenje po kojem svih sedam članova školskih odbora bira osnivač, odnosno županija, umanjiti autonomiju srednjih škola.

Na upozorenje Đurđe Adlešić da kvote za upise u pojedina zanimanja ne prate potrebe gospodarstva, državni tajnik Želimir Janjić najavio je da će se Ministarstvo prosvjete konzultirati sa svim zainteresiranim stranama i s njihovim potrebama uskladiti programe na temelju kojih će se polagati državna matura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙