FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izmjenama zakona o srednjem školstvu

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanjezavršio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona osrednjem školstvu, kojima bi se, među ostalim, uvela državna matura ivanjsko vrjednovanje srednjih škola.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o srednjem školstvu, kojima bi se, među ostalim, uvela državna matura i vanjsko vrjednovanje srednjih škola.

Državni tajnik u Ministarstvu prosvjete Želimir Janjić naglasio je kako se državna matura uvodi s ciljem učinkovitijeg studiranja.

Naveo je da fakultete završava tek 30 posto upisanih studenata, a da je prosjek studiranja 7,7 godina.

Od vanjskog vrjednovanja srednjih škola očekuje pak da će smanjiti razlike u kvaliteti obrazovanja među pojedinim školama i potaknuti škole da zapošljavaju kvalitetan kadar.

Iako su pozdravili uvođenje državne mature, oporbeni klubovi upozorili su da taj zakon kasni.

Upisi u srednje škole su u tijeku, naraštaj koji se sada upisuje polagat će državnu maturu, a učenicima i roditeljima nije jasno što ih zapravo čeka te hoće li ih državna matura osloboditi polaganja prijamnih ispita na fakultetima, upozorili su oporbenjaci.

Predloženim izmjenama zamjeraju i centralizaciju srednjeg školstva.

Predloženo rješenje, po kojem bi umjesto roditelja i nastavnika članove školskih odbora u buduće imenovao osnivač, odnosno županija, Marija Lugarić (SDP) ocijenila je korakom natrag u autonomiji srednjih škola.

Sabor sutra nastavlja raspravu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙