FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat i Izrael potpisali povijesni dogovor o isporuci plina

KAIRO, 30. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Nakon gotovo čitavo desetljećapregovora, egipatski i izraelski dužnosnici u četvrtak su potpisaliizjavu o suglasnosti kao načelni dogovor o isporuci egipatskog plinaIzraelu, vrijedan između 2 i 3 milijarde dolara.
KAIRO, 30. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Nakon gotovo čitavo desetljeća pregovora, egipatski i izraelski dužnosnici u četvrtak su potpisali izjavu o suglasnosti kao načelni dogovor o isporuci egipatskog plina Izraelu, vrijedan između 2 i 3 milijarde dolara.

Ugovor su potpisali izraelski ministar za infrastrukturu Binyamin Ben Eliezer i egipatski ministar za naftu i energetiku Sahme Fahmi u novo dovršenom egipatskom naselju Smart Village.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su šef egipatske obavještajne službe Omar Suleiman koji je bio ranije ovog mjeseca u Izraelu kako bi finalizirao sve detalje načelnog dogovora, kao i egipatski premijer Ahmad Naziv.

"Ovo je povijesni dan. To je dosad najsolidniji dokaz za to da je mir između Izraela i Egipta zasnovan na čvrstim temeljima, a uvjeren sam da će ovaj početak otvoriti put daljnjoj suradnji", rekao je Ben Eliezer nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom.

Prema glasnogovorniku egipatske vlade, potpisani dokument uključuje jamstva dviju država za izgradnju infrastrukture potrebne za izvoz prirodnog egipatskog plina u Izrael.

Izraelski ministar kazao je da će se plinovod izgraditi ispod Sredozemnog mora i očekuje se da će tijekom razdoblja od 15 godina kroz njega iz Egipta u Izrael godišnje biti izvezeno 1,7 prostornih metara plina, uz mogućnost produženja isporuka za po pet godina.

Nakon potpisivanja dokumenta o načelnom sporazumu između predstavnika dviju vlada uslijedit će potpisivanje ugovora između egipatske korporacije Eastern Mediterranean Gas i izraelske Electric Corporationa, dviju tvrtke koje će provesti planirani posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙