FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezavisna lista Željka Jerkova odbila i HDZ i koaliciju predvođenu SDP-om

SPLIT,8. lipnja 2005.(Hina) - Nezavisna lista Željka Jerkova "ListaVelog mista" danas je, nakon dva kruga pregovora s čelnicima HDZ-a ikoalicije SDP-HNS-HSU-HSS, priopćila kako su odlučili da njihovačetiri vijećnika u Gradskom vijeću neće podržati ni HDZ, ni koalicijupredvođenu SDP-om, za sastav nove gradske vlasti.
SPLIT,8. lipnja 2005.(Hina) - Nezavisna lista Željka Jerkova "Lista Velog mista" danas je, nakon dva kruga pregovora s čelnicima HDZ-a i koalicije SDP-HNS-HSU-HSS, priopćila kako su odlučili da njihova četiri vijećnika u Gradskom vijeću neće podržati ni HDZ, ni koaliciju predvođenu SDP-om, za sastav nove gradske vlasti.

U priopćenju se kaže kako ta "poduzetnička" lista traži potporu još pet vijećnika s kojima bi zajedno sastavila gradsku vlast.

U kratkom priopćenju medijima članovi Jerkovljeve liste poduzetnika navode kako ni kandidati HDZ-a, ni kandidati Splitskog đira za članove poglavarstva nisu jamstvo provedbi programa Liste Veloga mista, te im stoga nisu mogli dati potporu za sastavljanje splitske vlasti.

Ističu i kako su "svjesni odgovornosti i težine odluke" i stoga traže potporu još pet vijećnika kako bi sa svoja četiri mogli "zajednički predložiti najbolji sastav gradskog poglavarstva i opravdati povjerenje građana".

Obrazlažući svoje odbijanje ponuda HDZ-a i koalicije SDP-HNS-HSU- HSS "Splitski đir", navode da je "Splitski đir predložio uglavnom iste ljude koji su zadnjih osam godina obnašali vlast u Splitu", a da je HDZ, "u nemogućnosti da osigura 13 vijećnika u vijeću, ponudio 'neadekvatna' rješenja".

Priopćenje zaključuju ocjenom "da su i 'Splitski đir', zbog predizborne, i HDZ, zbog postizborne političke trgovine, upali u zamku kompromisa što je rezultiralo neprihvatljivim rješenjima za grad".

Nositelj liste HDZ-a, kandidat za gradonačelnika Zvonimir Puljić, nakon što je upoznat sa stajalištem "Liste Velog mista", izjavio je za Hinu da "iako su i tekst priopćenja i namjera 'poduzetničke' liste pomalo nejasni, čini se kako sve ovo vodi prema novim izborima".

To nije dobro, kaže Puljić, zbog vremena i novca koji će se potrošiti i odgađanja planiranih projekata. "A i zato što to pokazuje da je Split u političkoj nestabilnosti, dubljoj nego što sam se nadao", kaže Puljić.

Puljić je, reagirajući na optužbe za političku trgovinu, rekao kako svi koji su dobili povjerenje građana i ušli u vijeće imaju jednako pravo na poštovanje, te da se kompromisi i ustupci radi općeg dobra ne mogu nazvati trgovinom.

Komentirajući odluku liste Željka Jerkova, kandidat za gradonačelnika "Splitskog đira" Ljubomir Urlić rekao je kako je "donekle apsurdno da je treća lista po broju mandata u vijeću uspjela nametnuti tempo cijelom gradu". "Ali je pohvalno da su svoje kriterije uspjeli održati unatoč svim pritiscima sa strane", dodao je.

Ovo je možda elegantan način izvlačenja i izbjegavanja krivnje za izazivanje novih izbora, dodao je Urlić.

Namjeru poduzetnika da zatraže potporu još pet vijećnika s kojima bi predložili zajedničko poglavarstvo, Urlić drži mogućim rješenjem, no smatra kako bi bilo bolje da imenuju mandatara, koji će vijeću predložiti sastav poglavarstva.

Što se tiče optužbe za trgovinu, Urlić je odgovorio kako je "očito da Lista Velog mista nije imala snage kazati koji im od predloženih kandidata smetaju, pa su ovako lakonski izbjegli prikloniti se lijevo ili desno i preuzeti odgovornost za budućnost grada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙