FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Rupel u središtu skandala oko starog zamka

LJUBLJANA, 1. lipnja 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel ponovo se nakon dužeg vremena našao u središtumedijskog skandala zbog optužbi da je jedan stari zamak u bliziniLjubljane uzurpirao za potrebe slovenske i europske birokracije, iakoje on bio obnovljen sredstvima iz državnog proračuna i fonda Phare zasasvim druge namjene - kao učilišni centar za razvoj naprednepoljoprivrede.
LJUBLJANA, 1. lipnja 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ponovo se nakon dužeg vremena našao u središtu medijskog skandala zbog optužbi da je jedan stari zamak u blizini Ljubljane uzurpirao za potrebe slovenske i europske birokracije, iako je on bio obnovljen sredstvima iz državnog proračuna i fonda Phare za sasvim druge namjene - kao učilišni centar za razvoj napredne poljoprivrede.

Kako u srijedu piše ljubljanski "Dnevnik", Rupel i vlada stavili su dvorac Jable kod Domžala na listu protokolarnih objekata u kojima će se održavati radni sastanci Europske unije u prvoj polovici 2008. godine, kad Slovenija dobiva svoj prvi turnus u predsjedavanju EU-om.

Za njegovu je obnovu prije nekoliko godina utrošeno 9 milijuna eura, od čega 250.000 eura iz fonda Phare, ali je trebao imati sasvim drugu ulogu - u njemu je trebao biti sveučilišni obrazovni centar za poljoprivredu i sjemenarstvo za područje cijeloga Balkana. Projekt u tom smislu već su bili izradili slovenski i njemački stručnjaci, ali je sve "stopirao" bivši ministar poljoprivrede Ciril Smrkolj, piše list.

Sva su sredstva potrošena na restauraciju dvorca oko kojega je 450 hektara poljoprivredne površine, a neobnovljene su ostale stare štale i drugi gospodarski objekti koji pripadaju nekadašnjem plemićkom imanju. To izaziva negodovanje predstojnika triju ljubljanskih fakulteta čiji studenti tu povremeno imaju praksu i vježbe iz napredne agronomije i srodnih disciplina.

"Posjed Jable namijenjen je testiranju poljoprivredne mehanizacije, sjemenarstvu i obrazovanju studenata, ali u to nitko nije investirao, a dvorac je obnovljen očito zato da ga ministar Rupel pretvori u svoj brlog", razočarano je izjavio bivši dekan Biotehničkog fakulteta u Ljubljani Franc Habe.

Kako navodi list, državni protokol odlučio se da će se u spomenutom dvorcu održavati radni sastanci diplomata Europske unije u vrijeme kad Slovenija bude predsjedavala tom organizacijom, a odlučujući element u njegovu izboru bila je idealna lokacija - blizu je aerodrom Brnik, pa je spomenuti dvorac mnogo bolje rješenje od Ljubljane, u kojoj kolone diplomatskih automobila često izazivaju blokade i prilikom "običnih" državnih posjeta. Oni najviši sastanci, s europskim premijerima i ministrima, ipak će se održavati na Brdu kod Kranja, koji je glavni državni protokolarni objekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙