FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba traži da se i civilne invalide oslobodi PDV-a kod kupnje auta

ZAGREB,30. lipnja 2005.(Hina) - Saborska oporba podržala je danasprijedlog HNS-ove zastupnice Vesne Pusić da se još ove godine civilneinvalide oslobodi plaćanja PDV-a na kupnju automobila, a HDZ i Vladatvrde da za takve porezne olakšice ove godine nema novca.
ZAGREB,30. lipnja 2005.(Hina) - Saborska oporba podržala je danas prijedlog HNS-ove zastupnice Vesne Pusić da se još ove godine civilne invalide oslobodi plaćanja PDV-a na kupnju automobila, a HDZ i Vlada tvrde da za takve porezne olakšice ove godine nema novca.

Oporba je suglasna da bi i civilne invalidne osobe trebale imati ista prava kao vojni invalidi, odnosno da ih se treba osloboditi plaćanja PDV-a na kupnju automobila.

Vesna Pusić naglasila je potrebu da Hrvatski sabor donese zaključak da se civilnim invalidima omogući ostvarivanje spomenutog prava još u ovoj godini, a u cilju ispravljanja nepravde nastale podjelama među invalidnim osobama ovisno o nastanku invalidnosti.

Napomenula je da su civilni invalidi takvo pravo ostvarivali 2003., da je država dužna i dalje im to omogućiti i tako im olakšati život.

Mišljenje HNS-ove zastupnice dijeli i Vesna Škuljić (SDP), koja izjednačavanje u pravima svih invalidnih osoba, bez obzira gdje su stekli invalidnost, smatra ustavnom obvezom države.

Da među invalidnim osobama postoji diskriminacija smatra i Ljubica Lalić (HSS), koja, kao i Pusić, ne smatra da u ovogodišnjem državnom proračunu nema novaca za predložene porezne olakšice. "Novca ima, treba ga samo ravnomjerno i pravedno raspodijeliti, a ne da se invalidne osobe uskraćuje u pravima", kazala je Lalić.

HNS-ov prijedlog podržava i HSP, uz sugestiju da se zaključak proširi i na branitelje te ratne invalide koji još nisu ostvarili pravo na oslobađanje PDV-a kod uvoza automobila.

Državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić kazala je da Vlada podupire izjednačavanje prava invalida, ali da predloženi zaključak ne može prihvatiti jer u ovogodišnjem proračunu za tu namjenu nisu predviđena sredstva.

Sličan stav iznio je i Ivan Vučić (HDZ), prozivajući oporbene stranke koje su sudjelovale u bivšoj vlasti da su spomenuto pravo invalidnim osobama omogućile u izbornoj 2003. i to u predizborne svrhe.

"Zašto to niste napravili 2000., 2001. ili 2002", poručio je oporbi, uvjeren da će Vlada uskoro izaći sa svojim zakonskim prijedlogom koji će cjelovito riješiti problematiku invalidnih osoba.

Silvano Hrelja (HSU) je, pak, rekao da bi Sabor trebao obvezati Vladu da u idućih pola godine predloži spomenute porezne olakšice, koje bi na snagu stupile početkom iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙