FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HSP proziva Vladu da ne želi zakonom propisati JPP

ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Saborski Klub HSP-a prozvao je danas Vladuda, odbijanjem njihova prijedloga da Sabor donese zaključak osmjernicama za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu (JPP),marginalizira parlament, te da kani pogodovati podobnima u poslovimaprivatizacije državnih poduzeća.
ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Saborski Klub HSP-a prozvao je danas Vladu da, odbijanjem njihova prijedloga da Sabor donese zaključak o smjernicama za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu (JPP), marginalizira parlament, te da kani pogodovati podobnima u poslovima privatizacije državnih poduzeća.

HSP-ovci su, u nastavku sinoć započete saborske rasprave o navedenom prijedlogu, Vladu optužili da ne želi donijeti pravni okvir koji bi regulirao JPP, a kako bi, tvrde, po načelu voluntarizma nastavila provoditi privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu.

"Ide se u korist Vladinim podobnicima, radi se po načelu voluntarizma kao u privatizacijskoj pljački 1990-ih", rekao je Pero Kovačević (HSP).

Vlada, istaknuo je Kovačević, mora donijeti pravni okvir, odnosno propise po kojima bi se provodio JPP, jer će u protivnom, drži, ponovno sve ostati pod velom tajne i nitko neće znati pod kojim je uvjetima netko kupio državno poduzeće.

HSP-ovci stoga predlažu donošenje smjernica koje bi razjasnile što se smatra JPP-om, a po njima takav bi ugovorni odnos trebao značiti uvođenje privatne uprave u državne i tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave, koje bi i dalje morale poslovati u javnom interesu.

HDZ-ovi zastupnici odbacili su prozivke HSP-ovaca, 'braneći' Vladu da JPP, na temelju kojega je, primjerice, privatiziran Sunčani Hvar, provodi na temelju važećih zakonskih propisa.

Andrija Hebrang (HDZ) kazao je da je JPP reguliran Zakonom o trgovačkim društvima, da je na temelju tih zakonskih odredbi uspješno privatizirana tvornica Koromačno, kao prvi i potpuno uspješni slučaj primjene JPP-a.

Točno je, kaže Hebrang, da JPP treba zakonski doraditi, ali se protivi prozivkama da Vlada radi mimo zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙