FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast njemačko-japanske trgovinske razmjene

KOELN, 21. lipnja 2005. (Hina/Dpa) - Trgovinska razmjena i investicijeizmeđu Njemačke i Japana ponovno su porasli 2004. nakon što sunekoliko godina bili u padu, objavila je savezna agencija za vanjskutrgovinu BFAI koja pruža usluge njemačkom ministarstvu gospodarstva.
KOELN, 21. lipnja 2005. (Hina/Dpa) - Trgovinska razmjena i investicije između Njemačke i Japana ponovno su porasli 2004. nakon što su nekoliko godina bili u padu, objavila je savezna agencija za vanjsku trgovinu BFAI koja pruža usluge njemačkom ministarstvu gospodarstva.

Njemački izvoz u Japan porastao je prošle godine za 6,8 posto na 12,7 milijardi eura, unatoč rastu eura prema japanskom jenu, pokazuju privremeni podaci. Uvoz iz Japana povećan je za 7,2 posto na 21,1 milijardu eura.

Glavni izvozni njemački proizvodi u Japan bili su vozila, kemijski proizvodi i strojevi. Najbrže stope rasta registrirane su za instrumente za mjerenje i kontrolu, automobilske dijelove, električnu tehnologiju, te medicinska i ortopedska pomagala. Izvoz hrane i odjeće u Japan je usporio.

Vozila su također činila glavni dio japanskog izvoza u Njemačku, uz električne proizvode, opremu za urede i kompjutere, električne strojeve i kemijske proizvode. BFAI kaže du su optički i fotografski uređaji također igrali veliku ulogu u japanskom izvozu.

Međusobna gospodarska suradnja dvije zemlje porasla je i na području investicija. Izravna njemačka neto ulaganja u Japan iznosila su 681 milijun eura 2004, u odnosu na 1,1 milijardu eura 2003 i samo 205 milijuna eura 2002. Japanska izravna ulaganja u Njemačku dosegnula su 229 milijuna eura, manje nego 2003. no više u odnosu na 2002.

Mjereći sva postojeća ulaganja, Japan je glavni gospodarski partner Njemačke u Aziji.

Svoj izvještaj BFAI je napravio na temelju podataka njemačkog saveznog statističkog ureda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙