FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska ipak dobila gradnju ITER-a

MOSKVA, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuska je ipak uspjeladobiti izgradnju 10 milijardi eura vrijednog eksperimentalnognuklearnog fuzijskog reaktora nakon više od godinu dana natezanja sJapanom, izjavili su u utorak partneri u tom multinacionalnomprojektu.
MOSKVA, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuska je ipak uspjela dobiti izgradnju 10 milijardi eura vrijednog eksperimentalnog nuklearnog fuzijskog reaktora nakon više od godinu dana natezanja s Japanom, izjavili su u utorak partneri u tom multinacionalnom projektu.

Ministri zemalja partnera potpisali su sporazum na sastanku u Moskvi kojim je Francuska dobila lokaciju za izgradnju tog rekatora, poznatog pod nazivom ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), objavljeno je u utorak.

Cilj toga projekta, koji podupiru Kina, Europska unija, Japan, Rusija, Južna Koreja i SAD, oponašanje je načina na koji sunce proizvodi energiju i potencijalno pružiti neiscrpan izvor jeftine energije koristeći morsku vodu kao gorivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙