FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro akademik Dragutin Fleš

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Akademik Dragutin Fleš, pionirrazvoja makromolekularnih znanosti u Hrvatskoj, umro je u Zagrebu 11.lipnja nakon duge i teške bolesti u 84. godini, priopćila je danasHrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Akademik Dragutin Fleš, pionir razvoja makromolekularnih znanosti u Hrvatskoj, umro je u Zagrebu 11. lipnja nakon duge i teške bolesti u 84. godini, priopćila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Kako se ističe u priopćenju, smrću akademika Dragutina Fleša, koji je od 1997. do 2003. bio tajnik Razreda za tehničke znanosti HAZU, Akademija je ostala bez svoga vrijednog člana.

Akademik Dragutin Fleš rođen je u Vukovaru 1. kolovoza 1921. Na Tehnološkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1946. a od diplome pa do 1960. radio je u farmaceutskoj i kemijskoj tvrtki "Pliva".

Tijekom 1950. boravio je na specijalizaciji u SAD-a na Massachusetts Institutu za tehnologiju gdje je sa skupinom istaknutih mladih znanstvenika bio koautor prve totalne sinteze beta-karotena što je proglašeno jednim od najvećih znanstvenih dostignuća te godine. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1952. Kao direktor Instituta OKI Dragutin Fleš organizirao je prvi moderno opremljen i specijaliziran institut za istraživanje polimera i petrokemije.

Kako je istaknuto u priopćenju, Institut OKI je uskoro postao najaktivniji centar razvoja makromolekularnih znanosti zahvaljujući bogatomu iskustvu Dragutina Fleša u organizaciji eksperimentalnoga rada i sposobnosti da poveže fundamentalna istraživanja i izobrazbu kadrova s tehničkim razvitkom. Dragutin Fleš često je pak citiran kao osnivač Zagrebačke škole optički aktivnih stereoregularnih polimera.

Akademik Fleš objavio je 82 znanstvena rada uglavnom u vodećim svjetskim časopisima, 28 patenata, više od stotinu stručnih članaka. Pod njegovim je nadzorom izrađeno više doktorskih disertacija i magistarskih radova, a održao je i brojna predavanja na domaćim i međunarodnim kongresima.

Pri tomu je, kako se ističe u priopćenju, povezivanje fundamentalnih znanosti s privrednim razvojem bitna značajka bogatoga znanstvenog opusa akademika Fleša.

Dragutin Fleš izabran je 1975. za redovitoga profesora zagrebačkoga Sveučilišta, a za redovitoga člana HAZU 1980.

Posljednji ispraćaj akademika Dragutina Fleša bit će u četvrtak, 16. lipnja u 14 sati i 10 minuta na zagrebačkome Krematoriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙