FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mnogi Amerikanci vjeruju u zablude o raku

WASHINGTON, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od 40 postoAmerikanaca vjeruje da se operacijom šire stanice raka u tijelu, ačetvrtina vjeruje da farmaceutska industrija skriva lijek za rak,pokazala je anketa.
WASHINGTON, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Više od 40 posto Amerikanaca vjeruje da se operacijom šire stanice raka u tijelu, a četvrtina vjeruje da farmaceutska industrija skriva lijek za rak, pokazala je anketa.

Anketa koju je objavio časopis "Cancer" pokazuje da mnoge osobe oboljele od raka možda ne dobivaju lijek ili se ne pridržavaju propisanog liječenja, kažu istraživači.

"Najčešća je zabluda da 'liječenje raka operativnim putem može uzrokovati širenje raka u tijelu', a u nju vjeruje 41 posto ispitanih", napisali su istraživači.

"Druga je zabluda da 'farmaceutska industrija skriva lijek za rak od javnosti kako bi povećala zaradu', a u nju vjeruje 27 posto anketiranih."

No, većina ispitanih, 68 posto, ispravno je kao netočnu označilo tvrdnju da lijekovi protiv bolova ne djeluju u slučaju raka, dok ih je 89 posto znalo da je za uspješno liječenje raka potrebno više od optimizma.

Osamdeset sedam posto znalo je da postoje uspješni lijekovi protiv raka.

Rezulatati telefonske ankete 957 odraslih osoba koje predstavljaju prosječno stanovništvo SAD-a, pokazuju da je američka javnost vrlo loše informirana o raku te da većina precjenjuje svoje znanje o toj bolesti, istaknuli su istraživači.

Samo 25 posto ispitanih točno je prepoznalo svih pet pogrešnih tvrdnji o raku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙