FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet onima koji žele prestati pušiti: ne odustajte!

HAMM, Njemačka, 6. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Pušači koji su neuspješno pokušali prestati pušiti, ne bi se smjeli obeshrabriti.

Studija je pokazala da većini pušača treba nekoliko pokušaja odvikavanja od te navike prije nego što potpuno prestanu pušiti, tvrdi Walter Farke iz Njemačkog centra za ovisnosti (DHS) u Hammu.

"Normalno je da je potrebno nekoliko pokušaja. To je proces koji ne može uspjeti preko noći", rekao je. Najbitnije je da se pušač doista želi odviknuti.

"Namjera mora biti jasna", rekao je Farke. Oni koji nisu sigurni, obično ne uspijevaju.

Nije dobro odmah prestati pušiti, bolje je odrediti datum kako bi se izbjegle stresne situacije. Drugi je način postupno smanjivanje broja cigareta, za što je potrebno mnogo samodiscipline. Najveći uspjeh u odvikavanju pušači postižu kad potpuno prestanu pušiti i uz pomoć antinikotinskih flastera ili akupunkture, ako su potrebni.

Krizno razdoblje nakon prestanka različito je za svaku osobu, kaže Farke. "Ali nitko se toga ne smije bojati. Teško je, ali moguće", rekao je. Nakon najviše dva tjedna simptomi krize prestaju, a onda ovisi o svakoj osobi je li se doista riješila navike.

"Neki bivši pušači čak i nakon nekoliko godina u nekim situacijama osjete potrebu za cigaretom. Kao da su morali reći zbogom velikoj ljubavi", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙