FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I očevi mogu patiti od post-natalne depresije

LONDON, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Iako najčešće pogađa majke, iočevi mogu patiti od poslijeporođajne depresije a to može utjecati ina ponašanje njihove djece u prvim godinama života, objavili subritanski istraživači.
LONDON, 23. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Iako najčešće pogađa majke, i očevi mogu patiti od poslijeporođajne depresije a to može utjecati i na ponašanje njihove djece u prvim godinama života, objavili su britanski istraživači.

Izgleda da mušku novorođenčad posebice pogađaju depresivni očevi te se među dječacima bilježi dvostruko više problema s ponašanjem u prvim godinama života. "Naša otkrića ukazuju da depresija očeva ima specifičan i dugotrajan štetan utjecaj na ponašanje njihove djece u ranim godinama i njihov emocionalni razvoj", rekao je dr. Paul Ramchandani s oxfordskog sveučilišta.

U izvješću koje objavljuje medicinski časopis The Lancet, Ramchandani i njegov tim proučavali su ponašanje i mentalno zdravlje 12800 parova u prvih nekoliko tjedana nakon rođenja njihove djece i u razdoblju pred drugi rođendan djece. Također su na osnovu upitnika za majke procjenjivali emocionalni razvoj i ponašanje te djece kada su bila stara tri godine.

"Odnos između ponašanja dječaka i depresije kod njihovih očeva je izrazito uočljiv", rekao je Ramchandani. "To je možda stoga što su dječaci posebno osjetljivi na roditeljsku ulogu očeva, možda radi drugačije veze očeva sa sinovima", dodao je Ramchandani.

Post-natalna depresija je poznata pojava i pogađa 13 posto svih novih majki, a njeni se simptomi iskazuju u rasponu od blagih do vrlo ozbiljnih. Jedna prethodna studija je otkrila da je i oko 3 posto očeva pokazalo znakove depresije nakon rođenja djeteta.

"Utjecaj očeva u ranom djetinjstvu u prošlosti je možda bio podcjenjivan", rekao je Ramchandani. "Iako naša otkrića trebaju biti potvrđena i proširena, mi vjerujemo da se depresija očeva nakon rođenja djeteta, kao i depresija majki, treba aktivno razmatrati", dodao je Ramchandani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙