FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija povezala mjesec rođenja s menopauzom

LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Talijanski su znanstveniciotkrili vezu između mjeseca ženina rođenja i početka menopauze.
LONDON, 6. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Talijanski su znanstvenici otkrili vezu između mjeseca ženina rođenja i početka menopauze.

Studija objavljena u svibanjskom izdanju časopisa Human Reproduction provedena je na uzorku od gotovo 3000 žena u dobi od 50 godina, pacijentica triju klinika za liječenje tegoba menopauze.

Studija je pokazala da u prosjeku žene rođene u listopadu ulaze u menopauzu otprilike tri mjeseca nakon 50. rođendana. S druge strane, žene rođene u ožujku ulaze u menopauzu 18 mjeseci prije.

Općenito, žene rođene u jesen kasnije ulaze u menopauzu nego žene rođene u proljeće.

Voditelj istraživanja, profesor ginekologije na sveučilištu u Modeni Angelo Cagnacci kaže da povezanost mjeseca rođenja i menopauze ostaje ista i kad se uzmu u obzir faktori poput prve menstruacije, težine, stupnja obrazovanja i pušenja.

Odvojene studije provedene u Austriji i Nizozemskoj otkrile su povezanost između godišnjega doba u kojemu je žena rođena i razine plodnosti, no talijanska se studija prva usredotočila na menopauzu.

Cagnacci kaže kako je teško reći na koji način faktori iz okoliša utječu na menopauzu. Jedno od objašnjenja mogle bi biti razlike u prehrani, temperaturi i svjetlosti tijekom razvoja fetusa.

"Nadamo se da će naša studija ponovno upozoriti na taj problem i navesti druge da otkriju mehanizme koji upravljaju tom vezom", rekao je Cagnacci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙