FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venecuela prijeti SAD-u tužbom međunarodnom sudu ne izruči li Luisa Posadu

CARACAS, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Venecuela će tužiti SADmeđunarodnom sudu ako ne izruči 77-godišnjeg Kubanca kojega Caracastraži zbog dizanja u zrak kubanskog zrakoplova 1976., izjavio je unedjelju venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.
CARACAS, 13. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Venecuela će tužiti SAD međunarodnom sudu ako ne izruči 77-godišnjeg Kubanca kojega Caracas traži zbog dizanja u zrak kubanskog zrakoplova 1976., izjavio je u nedjelju venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.

U televizijskom obraćanju, Chavez je rekao da američke vlasti nemaju nikakav izgovor da ne izruče Luisa Posadu Carrilesa, naturaliziranog Venecuelanca i bivšeg doušnika CIA-e koji je 1985. pobjegao iz venecuelanskog zatvora.

Posada, koji je prošlog mjeseca uhićen u Miamiju, trebao bi se, prije svega, u ponedjeljak pojaviti na američkom sudu u El Pasu (Teksas) i suočiti se s optužbama da je ilegalno ušao u SAD.

Venecuela i Kuba optužuju Posadu za bombaški napad na kubanski zrakoplov pri čemu su poginule 73 osobe. On odbacuje bilo kakvu povezanost s napadom i poziva se na odluku venecuelanskog vojnog suda koji ga je ranih 1980-ih oslobodio optužbi.

Predsjednik Chavez ističe da će, ako SAD ne izruče Posadu kako bi mu se sudilo u Venecueli, "morati ići na međunarodni sud i optužiti SAD za kršenje demokratskih povelja, povelja o ljudskim pravima, povelja Ujedinjenih naroda i Organizacije američkih država, svih vrsta povelja".

Nije pojasnio kojem će se sudu obratiti ako SAD ne izruče Posadu.

Ovaj je slučaj zaoštrio ionako zategnute odnose Venecuele, petog najvećeg svjetskog izvoznika nafte, i SAD-a kao njezinog najvećeg klijenta.

Chavez je ponovio upozorenje da američko-venecuelanski odnosi mogu biti narušeni ako Amerikanci ne omoguće Posadino izručenje.

"Odmah ćemo naše odnose s tom (Bushovom) administracijom staviti pod cjelovitu i oštru reviziju", izjavio je.

"Nećemo napasti SAD", našalio se Chavez, dodavši kako će pažljivo odmjeriti svaku odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙