FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Organizacije za ljudska prava optužuju SAD za ilegalna zatvaranja muslimana

NEW YORK , 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Američke vlasti su nakonnapada 11. rujna 2001 zatvorile više desetaka muslimana koji suživjeli u Sjedinjenim Državama bez optužbi i dokaza protiv njih,iznosi se u izvješću kojeg su u ponedjeljak objavile organizacije zazaštitu ljudskih prava.
NEW YORK , 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Američke vlasti su nakon napada 11. rujna 2001 zatvorile više desetaka muslimana koji su živjeli u Sjedinjenim Državama bez optužbi i dokaza protiv njih, iznosi se u izvješću kojeg su u ponedjeljak objavile organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ti muslimani, svi muškarci, zatvoreni su na temelju američkog zakona koji omogućuje uhićenja i zatočenja "materijalnih svjedoka" za koje policija drži da imaju važne informacije i da bi mogli pobjeći.

Neki od njih su prema izvješću Human Rights Watch i American Civil Liberties Union (ACLU) zatim optuženi za terorizam.

"Neki muslimani su uhićeni jer su odlazili u istu džamiju kao i jedan od terorista umiješanih u napade 11. rujna ili zato što su imali otvarač za konzerve", rekla je Anjana Malhotra, istražiteljica Human Rights Watcha.

Ministarstvo pravosuđa je odbilo otkriti koliko je "materijalnih svjedoka" zatvoreno tijekom protuterorističkih istraga, ali Human Rights Watch i ACLU tvrde da su nakon godinu dana istraživanja potvrdili 70 zatočenja.

Prema izvješću dviju organizacija, 64 zatvorenih je s Bliskog istoka ili iz južne Azije, 17 ih je američkih građana, a svi osim jednoga su muslimani.

Svjedoci uhićeni i privođeni pod prijetnjom oružja, smještani u samicu, uznemiravani i u nekim slučajevima psihički zlostavljani, dodaje izvješće. Trećina ih je bila zatočena manje od 2 mjeseca, ostali šest mjeseci a jedan od njih je proveo u zatvoru godinu dana, naglašava izvješće.

Mnogi nisu informirani o razlozima zatočenja i nisu odmah imali pristup do odvjetnika niti im je bilo poznato za što ih se tereti, dodaje izvješće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙