FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: susret s likovnim umjetnicima Kosova

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Na susretu s likovnim umjetnicimaKosova održanom večeras u zagrebačkome Europskom domu, predavanje osuvremenoj likovnoj umjetnosti Kosova održao je profesor naprištinskoj Likovnoj akademiji Shykri Nimani.
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Na susretu s likovnim umjetnicima Kosova održanom večeras u zagrebačkome Europskom domu, predavanje o suvremenoj likovnoj umjetnosti Kosova održao je profesor na prištinskoj Likovnoj akademiji Shykri Nimani.

Suorgnizatori toga susreta su Vijeće albanske nacionalne manjine grada Zagreba i član Međunarodne akademije keramike Hanibal Salvaro.

Naime, u organizaciji Hanibala Salvara kosovski umjetnici putuju u Italiju, a na tom putu zaustavili su se u Zagrebu, što je bio i neposredni povod večerašnjemu druženju, objasnio je predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine grada Zagreba Luigji Daka.

Kao uvod u predstavljanje djela suvremenih likovnih umjetnika Kosova, profesor Nimani osvrnuo se na višestoljetnu albansku umjetničku baštinu - slikarsku, arhitektonsku i pjesničku.

Tako je, primjerice, spomenuo istaknutoga albanskog slikara Onufrija iz 16. stoljeća kojega su mnogi stručnjaci, rekao je Nimani, usporedili sa znamenitim ruskim autorom ikona s kraja 14. i početka 15. stoljeća monahom Andrejem Rubljovom.

Govoreći o suvremenim albanskim umjetnicima koji žive i rade u dijaspori, Nimani je spomenuo i slikara Ibrahima Kodru, koji živi u Milanu a bio je dobar prijatelj s poznatim hrvatskim umjetnikom Edom Murtićem. Kako je rekao Nimani, Murtić je zapravo Albancima "otkrio" Kodru, čije je djelo do tada bilo nepoznato albanskoj kulturnoj javnosti.

Nazočni su imali prilike vidjeti i dijapozitive djela suvremenih likovnih umjetnika s Kosova, od kojih su neki, poput grafičkoga dizajnera Agana Nimanija, bili na večerašnjem susretu te njihovih sunarodnjaka koji žive u rade u inozemstvu, poput Dauta Berishe i Omera Kaleshija.

(Hina) xipet yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙