FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen katalog hrvatskih ilustratora

ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Prvi Katalog hrvatskih ilustratorapredstavljen je večeras u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici uZagrebu.
ZAGREB, 13. lipnja 2005. (Hina) - Prvi Katalog hrvatskih ilustratora predstavljen je večeras u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Predsjednik ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju Dino Idrizbegović istaknuo je kako je Katalog jedinstven kulturni proizvod i prvi put u povijesti hrvatske ilustracije na jednom mjestu okuplja neobično bogato i plodno hrvatsko ilustratorsko stvaralaštvo.

Katalog na 216 stranica predstavlja 102 autora, od doajena hrvatske ilustracije Ivana Viteza, Zvonimira Baloga, Ivice Antolčića, preko autora srednjeg naraštaja Danijela Žeželja, Igora Koredja, Pike Vončine, Sanje Rešček do najmlađih.

Svaki je od njih zastupljen sa po pet ilustracija u boji i životopisom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Katalogom se, kako je istaknuto, želi promicati ilustratorska struka, upozoriti najšira javnost na tu umjetničku granu koja često nije dostojno medijski praćena te predočiti hrvatsku ilustraciju ne samo u nas nego i u svijetu kako bi se i njoj i domaćim ilustratorima otvorio put na inozemno tržište i učvrstilo mjesto u svjetskoj likovnoj umjetnosti.

Idrizbegović je zahvalio autorima na suradnji i odzivu, poželjevši da bude još takvih vrijednih izdanja s područja ilustracije.

Autorica predgovora u Katalogu izložbe, likovna kritičarka Branka Hlevnjak, rekla je kako se iz Katologa iščitava posebnost rukopisa svakoga autora, naglasivši da je ilustracija vrlo važna i odgovorna likovna vrsta.

Svečano predstavljanje Kataloga popratilo je otvorenje dvodnevne izložbe 20-ak unikatnih ilustriranih odjevnih predmeta, nastalih u suradnji ilustratora, modnih kreatora i dizajnera tekstila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙